събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюЧетката за зъби може да бъде истинско оръжие и да увреди зъбите

Четката за зъби може да бъде истинско оръжие и да увреди зъбите

Миенето на зъбите е ключово за тяхното здраве. Понякога обаче допускаме сериозни грешки, които може по-скоро да навредят, отколкото да помогнат. Д-р Роланд Франкенбергер, зъболекар, дава важни разяснения за миенето на зъбите. 

Вредно ли е миенето на зъбите за тях самите?

Може да стане опасно, ако се използва погрешна техника, ако се прави с прекалено голям натиск или прекалено дълго. Повечето хора обаче отделят по-скоро недостатъчно време на чистенето на зъбите. Затова опасността идва по-скоро от неправилните движения.

Четката за зъби може да бъде истинско оръжие, ако с нея се търка здраво и с натиск върху венците в хоризонтална посока. Това ще увреди както тях, така и зъбите. Може да се оголят шийките на зъбите, което ги прави уязвими на кариес.

Някои хора съветват зъбите да се мият след всяко ядене. Погрешно ли е това от днешна гледна точка?

Това, което наистина пази зъбите, е миенето им два пъти дневно. Вечер се мият старателно и по възможност се ползва конец за зъби. Сутринта се мият за здраве и за да получат те една здравословна порция флуорид. Ако решите да ги измиете и след като обядвате, за да усетите свежест в устата – лошо няма. Това не е грешно, макар че не е непременно необходимо, ако искате просто да се предпазите от кариес.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как да използваме правилно конеца за зъби 
Съвети как да запазим зъбите бели 
Какво означават различните видове болки в зъба? 

Може ли миенето на зъбите веднага след хранене да навреди?

Ако сте хапнали плодове – портокали, мандарини, ябълки, по-добре изчакайте половин час. След миенето можете да хапнете млечен продукт – подобрява реминерализацията. Не само четката за зъби в неподходящ момент съсипва зъбите. Някои от пациентите ми ядат толкова много плодове, че дъвкателната им повърхност практически е изчезнала.

Всички специалисти по хранене съветват да се ядат плодове. Какво е много от гледна точка на зъболекаря?

Говоря за пациенти, които се изхранват основно от плодове. Обикновено се препоръчват количества, равни на пет шепи. Те не са проблем, ако се спазва 30-минутното изчакване до миене на зъбите. Искам да предупредя за риска при газираните безалкохолни. Особено ако се пият на малки глътки, зъбите са изложени на киселина продължително време.

Може ли здравото търкане и киселинни храни да провокират чувствителни зъби?

Да, ако зъбите вече са по-чувствителни, значи щетата вече е нанесена. По-добре е това да се избегне. Верният избор са правилна техника за миене на зъбите и балансирано хранене. Не бива постоянно да се дъвче храна или да се пие газирано. Такива напитки не бива да се жабуркат в устата, тъй като това излага зъбите на още по-голям риск. Дори ако имате вече чувствителни зъби, има смисъл да се спазват тези правила, за да не се задълбочава проблемът.

Може ли тази щета да се отстрани с подходяща паста за зъби?

Не, но може да намали оплакванията. Вече има много пасти за зъби, които са много ефективни. При чувствителни зъби на шийката на зъба, точно на прехода към венеца, обикновено липса емайл. Така се оголват дентина и съдържащите се в него каналчета, които водят към нерва. Така нервът лесно се дразни и боли. Пастата за чувствителни зъби запълва тези каналчета и това преустановява свръхчувствителността към студено-горещо. Ако тези специални кремове се нанасят отново и отново, защитният филм остава и оплакванията изчезват.

На опаковките за чувствителни зъби пише, че се използват само два пъти дневно и не са подходящи за деца под 12 г. Означава ли това, че някои от съставките им са рискови?

Просто фирмите са предпазливи, защото много деца поглъщат пастата. Възрастните могат да използват пастата и три пъти дневно, не е вредно за здравето.

Може ли дъвката да неутрализира киселината след хранене?

Голямото предимство на дъвките, ако са без захар, е, че стимулират отделянето на слюнка. Слюнката е най-добрия защитник на зъбите. Тя ги изплаква и неутрализира киселините. Ако нямаше слюнка, зъбите щяха бързо да се износят, тъй като непрекъснато щяха да се отделят минерали от зъбите. Слюнката постоянно реминерализира зъбите, доставя им калций и фосфат.

А друг ефект дъвката няма ли?

В рекламите се твърди, че съдържащите се в тях вещества почистват зъбите. Това обаче не е доказано научно. Положително е, че съдържат ксилитол. Захарният алкохол се изпарява в устната кухина. Така се усеща хладина, а това стимулира още повече слюнката. Тъй като бактериите в устата не могат да разграждат ксилитола, по-вероятно е те да умрат. Влошава се способността им да се залепят за зъбите.

Източник: Spiegel

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -