сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОпасно ли е да се потиска кихането?

Опасно ли е да се потиска кихането?

Потискането на кихането може да бъде опасно. На медицината са известни сериозни усложнения, макар че те се случват рядко. При кихане 40 000 частици излитат с около 150 км в час от носа. Рефлексът може да бъде провокиран от прашинки, които дразнят края на тригеминовия нерв в носната лигавица. Този нерв изпраща сигнал в центъра на носа в мозъка.

При кихане със затворени ноздри и леко отворена уста налягането в устната кухина за кратко се увеличава силно. Това поясняват специалисти от Изследователската и обучителна болница „Ататюрк“ в Измир. Стойностите са сравними с налягането, което настъпва в сърцето на пациент с високо кръвно, когато сърдечният мускул се свива максимално.

В медицинската литература се срещат съобщения за хора, които са оглушали само защото са стискали носа си при кихане. Други пък говорят за нацепване на главната артерия, тромб в мозъка или дори спонтанни аборти. При други пациенти пък при потиснато кихане попада въздух в кухините на слепоочията.
Опасно е да си стискате носа при кихане, потвърждава Вернер Хоземан, заместник председател на Немското дружество по УНГ болести, хирургия на глава и шия. Той обаче успокоява, че такива случаи не са толкова често срещани.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кихането е присъщо на… чувствителните хора 
Как да държим вирусите далеч през зимата
Алергичната реакция била знак за здраве 
Похвати от йога за справяне със запушения нос

Рефлексът изпълнява важна функция – чрез голямото налягане, което се изстрелва от белите дробове, дихателните пътища се освобождават от частици замърсители, които иначе биха заседнали там. Особено често кихаме при настинка или алергия. Тогава лигавицата е раздразнена и реагира с повишена чувствителност, пояснява Хоземан. Има обаче и други причини, които провокират този рефлекс. 25 от 100 души кихат, когато погледнат към светлината. Точният механизъм не е изучен, но се предполага, че е заради връзка между реакцията на очите и центъра на кихането. Възможно е при засегнатите хора паралелно със зрителния нерв да се дразни и тригеминовия. Вторият нерв има доста разклонения по лицето и при някои хора кихането се надига докато си скубят веждите например.

При други пък рефлексът се задейства когато стомахът им се напълни. Най-куриозният случай е описан в Journal of the Royal Society of Medicine – двама пациенти кихали в момента, когато достигали оргазъм! Независимо в каква ситуация, преди да сме изпратили към околните мощна порция бацили можем да се опитаме да потиснем рефлекса още в зародиш. За съжаление точна рецепта липсва. Можем например да затиснем с пръсти носа, още когато усетим познатото гъделичкане. Това обаче невинаги помагало. Друг трик е да притиснем езика към небцето.

Източник: Spiegel

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -