неделя, 21 април, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеНова диета - яжте колкото искате, но само за 8 часа

Нова диета – яжте колкото искате, но само за 8 часа

Нова диета позволява да ядем каквото си поискаме и пак да останем стройни – просто трябва да свием общо часовете за хранене до осем. Намаляване на времевия прозорец, в който похапваме, можем не просто да се отървем от затлъстяването, но и да намалим риска от диабет тип 2.

Така организмът ни свиква с часовете, когато му поднасяме храна и се подготвя да усвои калориите. Това е сложна задача, която включва синхронизиране на стомаха, червата с работата на гените и други вътрешни механизми.

Теорията на диетолозите била потвърдена с експеримент. Той показал, че даването на мазни храни на мишки, но само в рамките на 8 часа (например от 9 до 17 часа), позволявало да се запази здравето им и те да не наддават на тегло, за разлика от контролната група, която се хранела произволно дълго време.

Дори когато храненето на мишките с наднормено тегло било регулирано до 9 часа, те успявали да намалят теглото си с 5% в продължение на няколко дни. Като цяло калориите не се променяли.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Диета без месо сваля кръвната захар
Експерти: Безглутеновите диети са вредни при здравите! 
Подправки намаляват усвояването на мазнини от храната
Пържолата не е толкова вредна, ако ядете и зеленчуци с нея 
Сокът от грейпфрут неутрализира мазнините в храната 

Подобен режим на хранене се отразявал добре върху баланса между вредни и полезни бактерии в тялото. Известно е, че той има връзка с добрия метаболизъм. Ако не можете да се храните здравословно, поне се опитайте да промените часовете на хранене. При животните като перфектен се утвърдил времевият прозорец от 12 до 9 часа. Положителният ефект се запазвал дори и в онези дни, когато учените им позволявали да ядат всичко, което пожелаят.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -