вторник, 23 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКолкото по-червени, толкова по-полезни са ягодите

Колкото по-червени, толкова по-полезни са ягодите

Обичате ли ягоди? Те са не само вкусни, но и много полезни. Освен това са изключително подходящи за диети, понеже имат малко калории.

Ягодите са отличен източник на витамин С – 60 мг на 100 грама, а това е повече, отколкото имат лимоните или портокалите. Колкото по-наситен е червеният цвят, толкова повече има от витамина в тях. Не се страхувайте, че плодовете от супермаркета са брани малко преди да узреят напълно. Проучвания сочат, че тогава в тях има дори 20% повече от витамина, отколкото в напълно узрелите.

Едва ли има друг плод, който да съдържа толкова фолиева киселина, колкото ягодите. Фолиевата киселина не може да се произведе в организма, но пък той се нуждае от нея. Още от списъка с витамини в малките червени плодчета – много витамин А, витамин Е, витамин К, йод, магнезий, желязо и фосфор.

Ягодите – идеалната храна за диета

Ягодите са защитник на артериите и сърцето

Ягодите са много полезни и заради високото си съдържание на вторични растителни вещества – полифеноли. Те помагат на организма да предотвратява възпаления и да се справя с болестотворни причинители. Тези вещества действат и като антиоксиданти, тоест пречат или могат да спрат предизвиканото от оксидативния стрес (въздействие на вредни вещества от околната среща) разграждане на здрави клетки. Антиоксидантите прихващат и неутрализират свободните радикали.

Противовъзпалителните свойства на ягодите са доказани през последните години с научни изследвания, пише един от експертите в тази област Франческа Джампиери. Мишки, които получавали екстракти от ягоди, имали по-добра защита срещу отлагане на плака в артериите. В проучвания с хора било доказано, че плодовете повлиявят благоприятно нивата на кръвната захар и по този начин пазят от сърдечносъдови заболявания.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Пет храни за добър имунитет, които са във всяка кухня 
Ягоди и тъмен шоколад за бели зъби 
Ягоди, ядки и шоколад табу за деца до 3 г. – има риск от алергия

Малко мазнини и калории, много вода

Има данни, че вещества в ягодите и други ягодоплодни влияят добре на нервните болести. Те са от мащабно проучване „Nurses’ Health Study“. Сред наблюдаваните 16 000 медицински сестри, тези, които били в добро физическо и умствено състояние след 70 г., определено обичали да ядат ягоди и боровинки. Авторите на проучването заключават, че ягодите са храна, която може да се използва като щит срещу много болести.

Не на последно място червените ароматни плодове са ценен помощник на всеки, който иска да отслабне. Те имат много малко калории и мазнини, като 89% от състава им е вода.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -