петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеЯгодите - идеалната храна за диета

Ягодите – идеалната храна за диета

През май и юни ягодите са най-търсения плод. Ароматните червени плодчета имат много достойнства и затова трябва да присъстват на всяка трапеза, пише немското сп. „Апотекер умшау“.

Те са отлична храна за пролетната диета, защото съдържат малко калории – само 32 ккал на 100 грама, но пък са богати на много полезни хранителни вещества – витамини, минерали и вторични хранителни вещества.

Кои са най-полезните?

За разлика от ябълките и бананите например, ягодите не зреят след като са били набрани, обясняват експерти. Затова когато купуваме от тях, трябва да гледаме да са добре узрели. Понякога производителите ги берат по-рано, за да издържат транспортирането. Колкото по-интензивен е цветът на ягодата, толкова повече са полезните вещества в нея. Дали са свежи пък се познава по зеленото им листенце.

Колкото по-червени, толкова по-полезни са ягодите

Изобилие от калий, калций, магнезий, фолиева киселина

Ягодите са по-богати на витамин С дори от лимоните и портокалите. Полезни са още заради фолиевата киселина (важна за бременните), високото съдържание на калий, калций, магнезий, желязо, натрий и фосфор. Всички тези елементи са ценни за организма и е по-добре да си ги набавяме в натурален вид, отколкото като хранителни добавки.

Освен това ароматните плодове съдържат много антиоксиданти, които се борят със свободните радикали в организма (резултат от токсичното влияние на вещества в околната среда). Затова ягодите се използват в народната медицина на много страни като средство за лечение на малокръвие и анемия.

Ягоди и тъмен шоколад за бели зъби

Листата на ягодата пък се варят на чай и се използват срещу възпаление на лигавицата на устата и срещу разстройство. Препоръчват се за консумация не само в натурален вид, но и със сос от кисело мляко, подсладено с малко мед. Така ползата за здравето е още по-голяма.

Ето какво приемате с една голяма порция ягоди (250 г):

80 калории;

1 г мазнини;

40 микрограма фолиева киселина;

162,6 мг витамин С;

62,6 мг калций;

37,6 мг магнезий;

362,5 мг калий;

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -