петък, 14 юни, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи в София за плоскостъпие и походка

Безплатни прегледи в София за плоскостъпие и походка

Безплатни прегледи на ходилата за възрастни и деца ще има на 29 май 2015 г. (петък) от 8:00 до 16:00 ч. в кабинета на Foot Care в Диабетния център „Св. Лука в София“ на адрес: София, бул. „Евлоги Георгиев“ 108 (до XVII ДКЦ).

Всеки желаещ ще може да провери дали страда от плоскостъпие, дали походката му е правилна и дали има нужда от корекция чрез носене на индивидуални ортопедични стелки или обувки. Прегледите ще се извършват с помощта на специална тензометрична платформа и 3D скенер от д-р Ели Иванова – ортопед-травматолог и кинезитерапевта Владимир Станков, а телефоните за предварително записване са 0879 888 475 и 0887 981 574.
На базата на получените посредством 3D сканирането данни за особеностите на стъпалото на всеки пациент, се изработват индивидуални ортопедични стелки, които се поставят в обувките. Корекции най-често се налагат заради плоско стъпало, неправилна стойка и походка или болки в опорно-двигателния апарат, получени при неравномерното натоварване на различни части от ходилото, различни по рода си деформации на стъпалото и т.н.

Ортопедични обувки и стелки се налага да носят и диабетиците, тъй като при тях е намалена чувствителността на нервните окончания, притъпяват се усещанията на болния и това води до язви и инфекции. Обувките за диабетици трябва да дават достатъчно място на крака в обувката, да нямат груби вътрешни шевове и да осигуряват пълен комфорт на стъпалото. Foot Care работи с Агенцията за социално подпомагане, през която обувките се получават безплатно от пациентите с диабет и с други увреждания.

Според различни статистически данни около 60% от децата в училищна възраст страдат от плоскостъпие, в резултат на което се появяват не само болки в мускулите при ходене, но и сериозни изкривявания на стойката. Също така са възможни увреждания на ставите, които поемат основната тежест при неправилната походка. При възрастните също се появяват подобни проблеми. Често срещано явление е например падане на свода на ходилото при бременните жени. Носенето на неудобни обувки, които натоварват неравномерно стъпалото, също е причина за множество проблеми с опорно-двигателния апарат.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -