четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеГроздето като лекарство срещу подагра, тромби, високо кръвно и рак

Гроздето като лекарство срещу подагра, тромби, високо кръвно и рак

Гроздето е не само вкусен плод, но и с много ползи за здравето. В сочните зърна има много полезни вещества, например витамин А и витамин С, които тук са повече от много други плодове. В червените сортове пък има много вторични растителни вещества и антиоксиданти като ОРС, кверцетин и ресвератрол, както и естественият пикногенол. Повечето от тях се съдържат в семките на гроздето и в кожата на зърната.

Облекчава симптоми при подагра и ревматизъм

подагра болка в палецаСравнително скоро учените откриха, че гроздето може да понижи киселинността (pH) на кръвта и урината. В такава биохимична среда киселите отпадни вещества от обмяната и кристалчетата, които провокират пристъпите на подагра, може по-лесно да се разтворят и изхвърлят навън с урината.

Кристалчетата пикочна киселина възникват от една страна чрез храна с високо съдържание на захар и животински продукти, а от друга – поради ограничената функция на бъбреците. Други рискови фактори за възникването на подаграта, са наднорменото тегло, повишените мазнини в кръвта, високи нива на инсулина, дехидратация на организма, както и редовна консумация на алкохол.

Част от алкализираща диета

Най-добър ефект при началните стадии дава промяната в начина на живот и диетата. Трябва да се консумират много пресни плодове и зеленчуци, като гроздето е особено подходящо. Някои хора дори съобщават, че гроздето не само пази от подагра, но дори помага при остър пристъп с болки в палеца на ходилото. Така са необходими съвсем малко или дори никакви медикаменти.  Преминаването към такива алкализиращи храни помага и при симптоми на ревматизъм.

Този ефект на гроздето срещу подаграта е свързан не само с неговите алкализиращи свойства, но и с вторичните растителни вещества, които то съдържа. Такова е например ОРС (Oligomere Proanthocyanidine). Две проучвания – едно от Китай през 2004 г. и друго от Индонезия през 2010 г. откриват, че вторичното растително вещество ОРС може да нормализира нивото на пикочната киселина в рамките на три дни.

Кверцетин срещу вируси и сърдечно-съдови проблеми

тромб тромбоза съсирване на кръвтаОще през 1995 в специализираното издание Food and Chemical Toxicology е публикувана научната статия на учени от Университета на Вирджиния Commonwealth. Ето и основните изводи от проучването, посветено на кверцетин, един от най-добре изследваните флавоноиди:

Подобно на другите флавоноиди кверцетин действа противовъзпалително;

  • Пази LDL-холестерола от оксидативни процеси като образуването на атеросклеротичните отлагания;
  • Има антитромботично действие, тоест предпазва от тромбози, тъй като разрежда кръвта;
  • Спомага за отпускане на мускулатурата на кръвоносните съдове, което може да понижи кръвното налягане;
  • Помага срещу смущения в сърдечния ритъм;
  • Кверцетин и други флавоноиди са полезни дори в битката срещу рака и вирусите. Кверцетин може да помогне дори срещу ретровируси като ХИВ. В случай той потиска определен ензим, който помага за репликирането на вируса.

По-съществени количества кверцетин има не само в гроздето, но и в каперсите, девисила, киселеца, копъра, червения лук, елдата, сладките картофи и в почти всички видове ягодоплодни (малини, къпини, боровинки и др.).

Висока кръвна захар и диабет са риск за образуване на тромби

Пикногенол срещу възпаления

Семената на гроздето съдържат вещество, наречено пикногенол. Той е мощен антиоксидант. Пикногенол помага при всички форми на болка при артрит, както и срещу сърдечносъдови проблеми, стрес и алергии.

От една страна пикногенол потиска ензимите, които влияят за възникване на възпалението, от друга страна предотвратява профилактично оксидативното увреждане на жизненоважни тъкани. Може да помогне и за възстановяване на съществуващите увреждания.

В експерименти било показано, че пикногенол е два пъти по-ефективен в своята функция като антиоксидант от витамин Е.

Смята се, че веществото може да премине кръвно-мозъчната бариера, като по този начин запазва мозъчната и нервната тъкан от разрушителни оксидативни процеси. Освен това то може да подобри кръвообращението, което е особено важно за пушачите, диабетици, пациенти с остеоартрит, жертви на инсулт и за хора, които често страдат от подути крака.

8 причини за подуването на краката – какво да правим

Ресвератрол има мощни лечебни свойства

Ресвератролът е друго лечебно вещество, което се съдържа в гроздето, особено в кожата. Принадлежи към така наречените фитоацексини – вещества, които се синтезират от растението за самозащита. Те представляват, така да се каже, имунната система на растението. Затова повече ресвератрол има в гроздето, което не е пръскано срещу гъбички и вредители, а само се е борило с тях.

Подмладява кожата и защитава черния дроб

Ресвератрол забавя процеса на стареене на кожата, твърдят различни проучвания. Прави кожата по-гладка и свежа. Френски учени са изследвали влиянието му върху чернодробни заболявания. Според тях ресвератрол може да помогне за предотвратяване на цироза. Веществото е известно и за това, че възстановява увреждането на ДНК, нормализира нивата на инсулина при диабетици, предпазва от окисляване и потиска възпаленията.

Дълго време учените обаче се съмняваха дали ресвератрол успява да запази лечебните си свойства, тъй като в организма се разгражда на свои съставни части. Наскоро обаче британски учени от Факултета за изучаване на рака и молекулярна медицина в Университета на Лестър отбелязаха напредък. Те установиха, че ресвератрол помага срещу рака и други болести, дори когато се е разградил в организма до съставните си части (сулфати и глюконориди).

Кои са ранните симптоми за болести на черния дроб?

Новото в тяхното откритие е, че веществото отново може да се регенерира до първоначалната си форма с помощта на клетъчни ензими. Впечатляващото е, че тогава е дори в по-голяма концентрация от първоначално консумираната. Тази нова активна форма на ресвератрол може не само да забави растежа на раковите клетки, но и да ускори тяхната апоптоза – програмираната клетъчна смърт.

ресвератролПроф. Карън Браун (на снимката), съавтор на проучването, подчертава, че най-добър е естественият ресвератрол. Има големи търговски интереси за създаване на изкуствен ресвератрол, който изобщо не се разгражда в тялото.

Според най-новите разбирания обаче изобщо не е необходимо да се приема такава форма на веществото. Още повече, че то действа още по-добре, когато попада в храносмилателната система заедно с други вещества, които естествено се съдържат в гроздето.

Ето и проучванията, които доказват това. Флавоноидите, подобно на антоцианините и проантодианидините, могат да спрат развитието на раковите клетки. Проучването е на Университета в Илинойс, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry през 2005 г. Полезните вещества в гроздето блокират ензим, който при раковата тъкан е 300 пъти по-активен отколкото в здравите клетки и помага на метастазите. Резултатите на учените категорично сочат, че е по-добре да се консумират самите хранителни продукти, а не изолирани вещества. Причината е, че именно заедно в своята съвкупност те действат най-добре. Сега учените се опитват да разберат каква е точната комбинация от полезни вещества, която действа срещу рак.

Друго проучване от 2005 г., публикувано в European Journal of Cancer Prevention (епидемиологични данни от Швейцария), показва, че онези жени, които консумирали най-много тъмно грозде, имат най-малък риск от рак на гърдата. Червеното вино не показало такъв протективен ефект.

Как да избираме грозде за лечебен ефект

Основният извод е ясен – най-добри са тъмните сортове, които да се ядат в естествения си сезон. Специалистите не съветват да се купува грозде без семки. При тях става дума за хибридни сортове, които имат много повече захар. Тя от своя страна може да провокира проблеми с кръвната захар.   

Дъвчете по-дълго кожата и семките на зърната. Така ще усвоите по-добре полезните вещества, които са именно в тях.  Препоръчителната дневна доза е 1-2 чепки (200-300 г.)

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -