сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеЕто как да намалите до 40% скока на кръвната захар, ако ядете...

Ето как да намалите до 40% скока на кръвната захар, ако ядете бял хляб

Както замразяването, така и препичането на белия хляб води до по-малко повишаване на кръвната захар след консумацията му! Този забележителен извод е направен в скорошно проучване.

Това е лесен начин да се повлияе върху гликемичния индекс на една от най-популярните и достъпни храни – хляба. Хората, които имат диабет или проблеми с кръвната захар, трябва стриктно да контролират количествата, които консумират. Затова изводите от експеримента са добра новина за тях.

Гликемичният индекс (GI) е рейтингова система за храни, съдържащи въглехидрати. Тя показва, колко бързо всяка храна влияе на нивото на кръвната ви захар (глюкоза), когато тази храна се консумира самостоятелно. Хлябът, особено белият, е сред храните, които много бързо повишават кръвната захар.

https://bolenzdrav.com/novini/lyubopitno/yazhte-tozi-hlyab-svalya-kravnata-zahar?swcfpc=1

В проучването са участвали 10 здрави доброволци на възраст между 22 и 59 години, наети от университета Оксфорд Брукс във Великобритания. За теста са използвани домашен бял хляб и бял хляб, купен от магазина. Хората консумирали от двата вида хляб по 4 различни начина:

  • Пресен
  • Замразен и размразен;
  • Препечен;
  • Препечен след замразяване и размразяване.

След това е била изследвана кръвната захар, пиковия глюкозен отговор, както и стойностите два часа след този пик.

Резултатите се оказват впечатляващи! Различните условия на съхранение и приготвяне водят до по-ниски стойности на кръвната захар в сравнение с двата вида пресен бял хляб. Ако домашният хляб първо се замрази, а после се размрази преди консумация, повишаването на кръвната захар е с 30% надолу в сравнение с пресния.

Ако пък се и препече след размразяването, повишаването на кръвната захар е с 40% по-малко в сравнение с пресния домашен самун. При хляба от магазина резултатите са сходни – там замразяването и препичането намаляват с около 30-32% повишаването на глюкозата в кръвта.

https://bolenzdrav.com/zdravi-i-krasivi/hranene/mozhe-li-da-otslabnem-ako-vecher-ne-yadem-hlyab?swcfpc=1

Това е първото проучване, което показва намаляване на гликемичния отговор в резултат на промени в условията на съхранение и приготвянето на бял хляб преди консумация. В допълнение, данните подчертават необходимостта от определяне и поддържане на условията за съхранение на белия хляб, ако се използва като референтна храна при определянето на гликемичния индекс на храните.

Как се променят молекулите на нишестето при замразяване

Резлутатите си имат своето обяснение. Молекулите на нишестето в хляба придобиват различна структура в резултат на замразяването, размразяването и препичането му. Този процес затруднява ензимите в органзма да разградят нишестето до захар след консумация. Освен това замразяването е удобно за много хора, които не могат да изядат за ден-два цял самун и съхраняват във фризера част от него.

Предстои да се извършат подобни тестове върху черен хляб. За него все още не е известно дали замразяването и след това препичането ще има подобни ефекти върху ГИ.

https://bolenzdrav.com/lekarstva-i-terapii/prouchvaniya/kolko-opasen-e-prediabetat-kachva-riska-ot-infarkt-i-dementsiya?swcfpc=1

Размразеният и препечен хляб обаче не е по-добър за всеки

Диетологът Фиона Хънтър обръща внимание, че за някои хора тези трикове при обработката на хляба може да донесат повече проблеми, отколкото полза. При хора, които страдат от подуване на корема или Синдром на дразнимото черво, това може дори да влоши симптомите им.

Печенето на хляб омекотява пшеничното нишесте. Когато го охладите отново, то се втвърдява и става „устойчиво нишесте“, посочва диетологът.

„Това може да бъде по-трудно за храносмилането на някои хора и може да доведе до подуване на корема и газове – симптоми при Синдром на раздразненото черво. Ако страдате от подобни симптоми, опитайте се да избегнете замразяването на хляба и вижте дали има някаква разлика.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -