петък, 21 юни, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни изследвания за хепатит В и С

Безплатни изследвания за хепатит В и С

Скринингова кампания за безплатно изследване за хепатити B и С в периода от 29 юли до 5 август 2022 г. се организира от Министерството на здравеопазването. Подкрепя се от регионалните здравни инспекции в страната и Националния център по заразни и паразитни болести. Участват още Национална референтна лаборатория (НРЛ) по вирусни хепатити, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, Сдружение „ХепАктив“ и СМДЛ „Сити Лаб“. Прегледите са анонимни, не е нужно направление или друг подобен документ. Всеки желаещ може да се възползва.

Съществуват пет основни щама на вируса на хепатит – А, B, С, D и Е

Глобалните усилия са насочени към елиминиране на инфекциите с хепатит B, C и D. По данни на СЗО по света 1,1 милиона смъртни случая са причинени именно от хепатит B и хепатит С инфекции. Диагностицирани са едва около 10% от лицата, които имат хронично протичаща инфекция с хепатит B. Децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит B при раждане, представляват едва 42%.

За постигане на целите Министерството на здравеопазването промени Наредба № 8 от 3 ноември 2016 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията. По този начин се дава достъп до изследване за хепатит B и С за лицата на възраст 40, 45, 50, 55, 60 години. Също така се осигурява достъп до изследване за вируса на хепатит С по време на бременност. Целта е превенция на риска за предаване на инфекцията с хепатит С от майка на дете.

По време на кампанията ще се извършват два вида изследвания:

– Бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностен антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса.

– Имуноензимни тестове за хепатит А, B, С, D и Е, (при желание), които ще бъдат изпращани до Национална референтна лаборатория по вирусни хепатити към НЦЗПБ.

Тук може да видите местата за безплатните изследвания с адрес и работно време.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -