четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеДинята сваля лошия холестерол

Динята сваля лошия холестерол

Учени от САЩ откриха вкусно лекарство срещу високия холестерол – диня. Едно парче на ден от сочния плод пази от сърдечносъдови заболявания, пише в. „Дейли мейл“. Експерти в университета „Пардю“ в САЩ установиха, че динята регулира лошия холестерол. Именно той е причина за постепенното запушване на важни артерии и в крайна сметка – за инсулти и инфаркти.

Учените смятат, че ефектът от динята се дължи на веществото цитрулин, което се съдържа в сока й. Предишни проучвания също сочели, че то играе важна роля в превенцията на сърдечносъдовите заболявания, като намалява високото кръвно налягане. Новото проучване първоначално търсело да потвърди този резултат, но вместо това открило, че цитрулин оказва благоприятно въздействие върху други рискови фактори за сърцето, а именно – атеросклерозата.

Цитрулин е аминокиселина, участващи в метаболизма на уреята, подобрява притока на кръв към мускулите, повишава издръжливостта, имунитет и поддържа азотния баланс. Азотният окис спомага за разширявато на кръвоносните съдове.

Въпреки че тялото се нуждае от холестерол, за да произвежда хормони, за работата на жлъчката и усвояването на витамин D, повишените му нива могат да запушат кръвоносните съдове. Т.нар. „лош“ холестерол – LDL, увеличава по този начин риска от инфаркт и инсулт. 20% от пациентите с повишени нива на холестерол, не реагират на стандартните лекарства. При тях динята е достъпен и безопасен начин да се контролират мазнините в кръвта.

Учените от САЩ направили експеримент с мишки, който продължил няколко месеца. Подложили ги на диета с високо съдържание на мазнини, но на едната група давали диня, а на другата – не. Гризачите, пили сок от диня, имали 50% по-малко лош холестерол в сравнение с контролната група. Те също тежали средно с 30% по-малко.

Свързани теми: Сусамово и оризово олио свалят кръвното

Ново поколение лекарства ще сваля скоро лошия холестерол

Лекарства за холестерол помагат, прекалим ли с алкохола

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -