петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеНай-добрите храни за красива кожа

Най-добрите храни за красива кожа

Напоследък все повече се говори за това, че храненето играе огромна роля за красивата кожа. Маслините и зехтинът са на първо място, пише „Дейли мейл“. Те са истинска съкровищница на омега-3. Полезни са за косата, ноктите, подобряват кръвообращението и задържат влагата в кожата.

Особено ценни са фенолните съединения – олеуропеин и олеокантал, в маслините. Те са един от най-мощните антиоксиданти в природата. Според университетски експерти веществото олеокантал се справя с възпалителните процеси в кожата подобно на ибупрофена.

Динята е богата на витамин С и ликопен

На следващо място е динята. Тя е богата на витамин С, който допринася за образуването на колагена. В динята има и много ликопен – той спомага за подобряване на кръвообращението в кожата и придава на лицето здрав вид. Специалистите съветват да приемаме около 2-3 чаши сок от диня на седмица, поне през лятото.

Семената от нар поддържат колагена

Семената от нар съдържат елагова киселина и пуникалагин. Те поддържат колагена и предпазват кожата от свободните радикали. Направено е проучване с обвивка от нар, което показало, че веществата в него ускоряват зарастването на рани като увеличават концентрацията на синтеза на колаген и протеини.

В нара има и много витамин С, за който се знае, че е тясно свързан с колагена, има и висока концентрация на цинк (този микроелемент помага при лечението на наранявания). Наред с другите неща, наровете съдържат много фибри, които са полезни за храносмилането. A доброто храносмилане е ключът към здрава кожа. Затова за свежия външен вид е много добре да се пие една чаша пресен сок от нар на ден.

Спанакът подобрява еластичността

В списъка с полезните за кожата храни влиза и спанакът. Той е ценна храна заради концентрацията на бета-каротин и лутеин. Спанакът подобрява еластичността на кожата. Магнезият в него намалява стреса, който се отразява негативно върху здравето и красотата. Последните храни в списъка са плодове (боровинки, малини и къпини). Те на практика могат да заменят пълноценно хранителните добавки и таблетки с витамини, необходими за хора с възпалителни заболявания на кожата, зачервяване и сухота.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -