четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоХранене10 храни, които усилват глада, вместо да го утоляват

10 храни, които усилват глада, вместо да го утоляват

По принцип ядем, за да утолим глада. Само че някои храни действат дори обратно – скоро след като сме ги консумирали, стомахът отново стърже. По правило това са продукти с висок гликемичен индекс. Те се усвояват бързо и в първия момент драстично увеличат нивото на захарта в кръвта. Скоро обаче също така бързо то пада, а човекът отново е гладен. Задвижва се порочен механизъм, който води до преяждане и трупане на излишни килограми, пише The Sydney Morning Herald.

Такива храни са бял хляб от пресято брашно, в който почти няма фибри. В списъка са и соковете. Те нямат мазнини, но пък съдържат много захар. Затова е добре да се пие сок с парченца плодове или шейкове. Някои солени закуски като бисквити или чипс също разпалват апетита. Пък и след соленото често ни се иска да хапнем и сладко като кекс или торта.

Сандвичите от заведенията за бърза закуска, алкохолът, италианската кухня, сушито, зърнените закуски, както и изкуствените подсладители са опасни за здравето и фигурата. Храната от заведенията за бързо хранене съдържа конски дози сол и захар. Например след като хапнем пържени картофки, често развиваме дехидратация, която проявява като глад.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво означава гликемичният индекс на храните?
Как да не напълнеем, след като откажем цигарите
Черният дроб не обича „кисела” храна

Алкохолът води до спад в нивата на лептин – хормонът, отговорен за засищането. Напитките с градус освен това дехидратират тялото, лишават го от енергия. Най-лесният начин, за да компенсирате липсата на енергия, е като хапнете още нещо. Италианската кухня се характеризира с изобилие от паста и пица. Те са опасни по същата причина като белия хляб. Калориите от пицата се усвояват доста бързо.

Популярното напоследък японско ястие суши привидно комбинира полезна риба с бял ориз. Само че след ориза гладът също бързо се връща. Можете да компенсирате донякъде това, като замените белия ориз с кафяв, в който има повече фибри. Що се отнася до зърнените закуски, много от тях съдържат повечко захар. Ярък пример е корнфлейксът. Изкуствените подсладители, например в диетичната кола, заблуждават мозъка. Той е в очакване на прилив на енергия от захарта, но не получава нищо. В резултат на това, чувството за глад се увеличава дори повече (тялото се нуждае от енергия).

Източник: The Sydney Morning Herald 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -