четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли лазер да подобри проходимостта на синусите?

Може ли лазер да подобри проходимостта на синусите?

Околоносните кухини (синуси) нямат съществена роля при преминаването на въздуха от носа към белите дробове. Много пациенти имат грешна представа за затрудненото носно дишане и казват: аз имам стар синузит и носът ми е вечно запушен. Това е сравнително рядко – запушеният нос обикновено е проблем на самия нос.

Тогава защо са възникнали синусите – кухини около носа, пълни с въздух без значение за проходимостта му. Едни автори смятат, че спомагат за индивидуализиране на тембъра на гласа. По тембъра на гласа може да бъде разпознат човек по същия начин, както по пръстовите му отпечатъци.

Други смятат, че синусите са оформени въздушни кухини, за да олекотят лицевия череп и той да не тежи много на врата ни. Трети направо им отбелязват затихваща и ненужна функция по отношение на човешкия организъм.

При синузит отворите на синусите се деформират

Всички синуси имат отвори към носната кухина, а при челните синуси отворите са издължени подобно на канали. При развитие на хроничен синузит или при определени заболявания на носните кухини отворите на синусите се деформират, блокират и в много случаи изискват хирургична намеса. При по-запуснати случаи синусите се изпълват с полипи, гной, туморни маси и изискват по-разширени операции.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Похвати от йога за справяне със запушения нос
Може ли хроничен ринит да причини синузит? 
Защо постоянно ми се стича секрет в гърлото? 

Хирурзите, които оперират носа и синусите, се наричат ринохирурзи. Нашето съвремие се характеризира с голямо техническо разнообразие на апаратура и инструменти, с които се правят тези операции. Крайният резултат е един и същ – оздравяване на пациента. Затова основното е не с какво ви оперират, а кой ви оперира.

Методиките за операция на синусите са различни

Лазерът се използва, за да може хирургът по-лесно и по-бързо да работи, да направи повече операции и да изкара повече пари. Лазерите се купуват от лекарите и болниците, а не от болните и пациентските организации. Те вършат същата работа като другите методики, но принципно са по-скъпи.

Другите методики са: стандартно изрязване и кюртиране, използване на криотерапия, радиочестотен ток, електронож и др. Най-често под ендоскопичен контрол (наблюдение с оптика) чрез изброените методи се разширяват отворите на синусите към носната кухина, за да се осъществи добра вентилация.

Ако синусите са пълни с гнойно-полипозни или туморни маси, операцията е от съвсем друг тип и зависи изключително от опитността на хирурга. Той преценява какъв обем от тъканите да отстрани и с какво да го направи.

Първо трябва да се уточни от добър специалист за какво „запушване“ на синусите става дума и второ, операцията да се направи от такъв лекар, който има достатъчно голям опит в тази област.

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -