вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСинапеното масло е балсам за сърцето, пази от исхемична болест

Синапеното масло е балсам за сърцето, пази от исхемична болест

Синапеното масло, което се използва за производство на горчица и други кулинарни изделия, е уникален продукт. В него идеално се съчетават мастни киселини и естествени антиоксиданти. То е особено полезно за сърцето, заявиха лекари, цитирани от Zee News. Те припомнят, че в синапеното масло се съдържат 60% мононенаситени мастни киселини, 21% полиненаситени киселини и около 12% наситени киселини.

Съдържа омега-6 омега-3 мастни киселини

Първите два вида киселини поддържат здравето на сърцето. Намаляват нивото на „лошия“ холестерол, като повишават тези на „добрия“ холестерол. Около 6% от мазнините в него са омега-3. По думите на медиците в маслото перфектно се комбинират омега-3 и омега-6 мазнини. Тази комбинация създава условия за добрата работа на сърдечно-съдовата система.

Проучванията показват, че синапеното масло намалява риска от исхемична болест на сърцето с почти 70%. Редовното му използване предпазва и от хипертония, спомага за оптимално кръвообращение.

Доставя витамини А и Е, калций и магнезий

Любопитното е, че синапеното масло е по-полезно от зехтина, който е по-известен като здравословен продукт. В синапеното масло се съдържа много витамин Е, който предпазва кожата от свободните радикали. Тези вредни частици се образуват при излагане на ултравиолетови лъчи или от замърсяването на околната среда. В маслото се намират още витамин А, желязо, калций и магнезий, важни за растежа на косата.

Синапеното масло намира широко приложение и извън кулинарията. Използват го като масажно масло за коса и кожа, включително и при малки бебета. Има ефект и като лекарство за стомашни неразположения и кожни заболявания (гъбични инфекции).

Защо холестеролът е опасен за съдовете?

Човек трябва да се стреми към стойности на холестерола в нормата. Основната причина за това е една – заради отлагането на лоши мазнини по съдовете се получават стеснения, които пък са рискови за инсулт и инфаркт.

Холестеролът е главен фактор за прогресирането на атеросклерозата. Може да причини възпаления в стените на артериите, които да доведат до сериозен съдов инцидент и да застрашат живота на пациента. Ново проучване установило, че когато човек приема храна с високо съдържание на холестерол (тоест яде много животински продукти), тези мазнини се отлагат по съдовете. Към тях се насочват имунни клетки, чиято задача е да ги унищожат. Отключва се сложна верига от имунни реакции, които водят до едно постоянно възпаление. С възрастта и влиянието на други фактори – инфекции, стрес, лошо хранене, обездвижване, може да се получи разкъсване на плаката. Тръгналите от нея тромби могат да запушат важни съдове.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -