сряда, 29 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво да правим, ако веднъж сме пропуснали лекарството за щитовидната жлеза

Какво да правим, ако веднъж сме пропуснали лекарството за щитовидната жлеза

Какво да правим ако сме забравили да си вземем дневната доза хормони? Ако веднъж сте забравили да изпиете лекарството си за щитовидната жлеза, не правете нищо извънредно. Най-добре изчакайте до следващия ден и вземете лекарството (L-Thyroxin), както правите обикновено.

Не „изравнявайте“ с двойна доза

Еднократно забравен прием на лекарството обикновено няма никакво отражение върху хормоналните нива. При иначе редовен прием в кръвта се натрупват известни резерви от тироксин, които организмът използва при необходимост.

В никакъв случай не вземайте двойна доза на следващия ден. В случая сметките „така общата доза пак ще е същата“ не са верни. При двойна доза има риск от предозиране и поява на симптоми на хиперфункция на щитовидната жлеза – треперене, сърцебиене и прекомерно изпотяване.

мигрена вертиго световъртеж

Ето общите правила  и принципи за приема на хормони на щитовидната жлеза:

  • За стабилно ниво на хормоните е важно лекарствата да се приемат в предписаната доза всеки ден.
  • Старайте се да приемате таблетката винаги по едно и също време на деня, най-добре сутрин на гладно.
  • Ако някой забрави една или две таблетки, не бива да наваксва с пропуснатата доза в по-късен момент. Ако хапчето се вземе чак вечерта, възможно е например да има проблеми със заспиването. Приемът на L-тироксин стимулира будността и затова може да провокира смущения на съня като нежелан ефект.
  • За да не забравяте да вземете таблетката си, поставете я до будилника или на място, където сутрин след събуждане непременно ще погледнете – например на нощното шкафче до главата ви. Може да си сложите и напомнящо съобщение на телефона.

Автор: д-р Йорг Цорн

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -