Хормони на щитовидната жлеза влияят върху възприемането на цветовете

PRINT
имунна система

Хормоните на щитовидната жлеза влияят върху възприемането на цветовете с очите. Това установиха учени от Университета Дуисбург-Есен в ново проучване. Резултатите им са публикувани в списанието Frontiers in Cellular Neuroscience.

Хормоните на щитовидната жлеза тироксин (T4) и трийодтиронин (T3) регулират процеси като обмяната на веществата и оказват влияние за развитието на тялото и нервната система. Изненадващо се оказа, че от тях зависи и цветоусещането ни. Ако тези хормони не достигат до ретината, човек по-трудно възприема цветовете или изобщо не ги вижда.

Възприемането на синьото и зеленото се влияе от хормоните

В науката това се нарича далтонизъм, а той има различни степени и разновидности. Преди няколко години учени от института „Макс Планк“ в Германия излязоха с тезата, че възприемането на синьото и зеленото зависи пряко от хормоните на щитовидната жлеза.

Тези хормоните активират синтеза на определени пигменти в ретината. Процесът е много динамичен, тъй като синтезът се повлиява също и при възрастните, когато концентрацията на хормоните се колебае. Това са показали експерименти както при опитни животни, така и при хора, ояснява Йошиуки Хенинг, докторант към Университета Дуисбург-Есен.

Високата концентрация на тиреоидни хормони влияе зле на ретината

щитовидна жлезаЗаедно с колеги от Института за изследване на стареенето „Лайбниц“ в Йена биологът проучва това специфично значение на хормоните на щитовидната жлеза. Прекалено висока концентрация може да е свързана с дегенеративни заболявания на ретината. Въпросът досега почти не е изследван.

В статията си учените описват един от най-познатите и ефективни транспортери на хормоните на щитовидната жлеза в ретината при мишки – MCT8. Той може да се докаже по-осезаемо в първите седмици от живота, а при възрастните животни е в по-малки количества.

Учените смятат, че това вещество-транспортер играе особена роля за съзряването на ретината, когато се формира мрежата от неврони. Предстоят нови проучвания, за да се установи по-ясно каква е ролята на веществото.

Експертите искат да разберат как точно ретината се развива и функционира, както и каква е връзката между хормоните на щитовидната жлеза и различните смущения в зрението. Тези смущения са доста разпространени, но за влиянието им върху очите се знае твърде малко, обобщава биологът Хенинг.

[Общо: 9    Средно: 3.4/5]
Хормони на щитовидната жлеза влияят върху възприемането на цветовете беше последно модифицирана от: декември 8th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *