петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеГаденето при пътуване е заради слабост на вестибуларния апарат

Гаденето при пътуване е заради слабост на вестибуларния апарат

Стомахът неслучайно е наричан втори „мозък“ – през него минават не само храната, но и емоциите. Това е едно от местата, където организмът неутрализира микробите, които поглъщаме. Близо до стомаха се намира слънчевият сплит, или третата чакра. Това е енергиен център, мястото, където ние приемаме и обработваме информацията, емоциите така, както приемаме и обработваме храната. Затова тази част на нашето тяло реагира често в стресови ситуации, получава се блокаж, казва д-р Весела Попова, хомеопат (на снимката).

Погледнато на физическо ниво, става дума за спазъм на храносмилателната система, пояснява лекарката, която има специалност по клинична лаборатория. Освен това храносмилателният тракт е едно от трите места, през които микробите проникват в организма. Другите две са носната лигавица и кожата. В практиката си прилагам холистичния подход, допълва д-р Попова. Това означава, че когато е нужно, изписва лекарства, но дава и насоки за промяна в начина на живот, на хранене. Комбинира според индивидуалните нужди на пациента хомеопатия, Шуслерова терапия и капките на д-р Бах. Не всичко зависи от нея – пациентите също трябва да поемат отговорност и да свършат това, което зависи от тях, иначе и най-доброто лечение не дава резултат.

Класическият грип отмина, но през лятото ни дебнат не по-малко вируси. Хората са склонни да подценяват рисковете, вероятно заради топлото време. Обикновено симптомите са в храносмилателната система и чревния тракт. Ентеровирусите са голяма група. Инфекцията с тях се характеризира с разстройство и повръщане. Протича особено тежко при децата. Те бързо могат да стигнат до сериозна дехидратация, тъй като и температурите навън са високи. Особено неприятно е, когато това се случи на път. Нарушаването на дневния режим, дългото пътуване в превозно средство, жегата са изпитание за крехката имунна система на малките. Затова съветвам родителите да си направят пътна аптечка специално за тях. В нея могат да включат някои от шуслеровите соли като първа помощ за възстановяване на минералния баланс на клетъчно ниво. Това са солите с номера 3 (ферум фосфорикум), 4 (калиум хлоратум), 5 (калиум фосфорикум), 6 (калиум сулфурикум), 7 (магнезиум фосфрикум), 8 (натриум хлоратум) и 9 (натриум фосфорикум). С тях можем да се справим в първите часове на почти всички видове неразположения, препоръчва д-р Попова.

Гадене и световъртеж са често срещани проблеми по време на пътуване. Основната причина е слабост на вестибуларния апарат при децата, но и при някои възрастни. Сол номер 3 подобрява оросяването, а номер 9 алкализира организма и намалява пристъпите на повръщане. Проблемът има и психологическа страна – човек очаква да му прилошее, затова добавям и сол номер 5, която успокоява нервната система. Разтваряме по 5 таблетки от трите соли в шише и пием по време на самото пътуване. Ако често имаме проблеми с прилошаване в превозно средство, помагат занимания с йога- има специални упражнения за баланс и равновесие, обобщава д-р Попова. Те тренират вестибуларния апарат, но и психиката, като помагат да се справим с последиците от стреса във всекидневието.

Настинките през лятото са свързани с резките температурни промени – например от жега влизаме в добре охладено от климатик помещение или пък след къпане на плажа, когато стоим с мокър бански. Според лекарката при неразположения на стомаха най-подходящи са солите с номера 7, 8 и 9. Номер 7 се взема при спазми. Номер 8 е при обезводняване, за възстановяване на солевия баланс. Може да се пие профилактично през лятото, когато децата се потят много. Сол № 9 спомага за киселинно-алкалния баланс в организма.

В горещините стомахът е особено чувствителен, когато прекалим с храната

Стоим до късно вечерта, хапваме повече мазни храни. После усещаме тежест в стомаха и се чудим как да си помогнем. Симптомите са тежест, отпадналост и сънливост. В комбинация с алкохол може да се стигне и до повръщане. Най-неприятното е на следващия ден. Според китайската медицина черният дроб и жлъчката се пречистват между 23 и 3 часа през нощта. Препоръчвам две неща – шуслерова сол номер 9, която подпомага обмяната и преработването на мазнините, сол номер 10 (натриум сулфурикум) и ензими за храносмилане, казва лекарката.

С възрастта имаме нужда от все по-малко храна. Ако често прекаляваме, трябва да правим един разтоварващ ден в седмицата. Най-добре е да сме само на течности – топла вода, чай от джинжифил и зеленчукови сокове.

Плодовите не са много подходящи, защото съдържат фруктоза, която ферментира. Зеленчуковите сокове алкализират организма, подпомагат изхвърлянето на токсините. Ако се съчетаят със сол номер 9, ефектът ще е още по-голям. Тези, които не издържат на глад, могат да хапнат варени картофи или ориз, добавя д-р Попова.

Често не знаем кое точно е причинило стомашното неразположение. Започва повръщане и има риск от дехидратация. Тя е опасна, защото нарушава електролитния баланс, губят се много микроелементи, които го поддържат, като натрий и калий. Солите попълват тези липси и мобилизират потенциала на клетката, казва д-р Попова.

Повръщането може да е заради отравяне с храна

Високите температури и благоприятната хранителна среда – захар, мляко и яйца, са инкубатор за бактерии. Затова проявете твърдост, ако детето се тръшка за торти през лятото, съветва хомеопатът. За повръщане има и едно хомеопатично лекарство – арсеникум албум. Ако симптомите не отзвучат за ден, трябва да се потърси специалист, тъй като може да става въпрос за вирусно заболяване или дори салмонела. Типични първи симптоми при вирусни инфекции са болки в стомаха и повръщане, после идва и разстройството. Като първа помощ давам сол номер 3 (ферум фосфорикум) за овладяване на инфекцията и температурата, а също и за повдигане на имунитета, посочва д-р Попова. После включва и сол номер 4 за лигавицата и сол номер 8 за превенция на дехидратацията. При липса на апетит останете само на течности, съветва хомеопатът. Дори децата могат да изкарат ден без храна.

Летните вируси много лесно мутират и се променят. Освен това групата на ентеровирусите е много голяма, затова може да боледуваме многократно със сходни симптоми. Класическата схема от соли за летен грип е следната: сол 8 против обезводняване, сол 3 за засилване на имунната система и за сваляне на температурата, сол 4 срещу възпалението. Сол номер 5 компенсира загубата на калий от дехидратацията, иначе сърцето страда. Имам пациенти с класически ангини в най-големите жеги, разказва д-р Попова. Причината отново е реакция при преохлаждане или пък когато са сгорещени, хората пият много студени напитки.

Други пък идват с тежки алергии след ухапване на насекоми или реакция към слънцето. Шуслерова сол номер 3 успокоява зачервяването, а за сърбежа и отока е сол номер 8, обяснява лекарката. Таблетката може да се разтвори с малко вода и да се намаже като кашичка върху кожата, включително и при слънчево изгаряне. Ако то е с мехури, подходящите са същите соли. За по-лесно солите могат да се приемат и като коктейл. По няколко таблетки от всяка се смесват в шише с вода и се отпиват по няколко глътки. Ако имате време, оставете разтворът да се утаи, лактозата пада на дъното и се изпива бистрата част, в която са минералите.

Предишна публикация
Следваща публикация
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -