Синапеното масло е балсам за сърцето, пази от исхемична болест

PRINT
синапено масло

Синапеното масло, което се използва за производство на горчица и други кулинарни изделия, е уникален продукт. В него идеално се съчетават мастни киселини и естествени антиоксиданти. То е особено полезно за сърцето, заявиха лекари, цитирани от Zee News. Те припомнят, че в синапеното масло се съдържат 60% мононенаситени мастни киселини, 21% полиненаситени киселини и около 12% наситени киселини.

Първите два вида киселини поддържат здравето на сърцето. Намаляват нивото на „лошия“ холестерол, като повишават тези на „добрия“ холестерол. Около 6% от мазнините в него са омега-3. По думите на медиците в маслото перфектно се комбинират омега-3 и омега-6 мазнини. Тази комбинация създава условия за добрата работа на сърдечно-съдовата система.

Проучванията показват, че синапеното масло намалява риска от исхемична болест на сърцето с почти 70%. Редовното му използване предпазва и от хипертония, спомага за оптимално кръвообращение.

Любопитното е, че синапеното масло е по-полезно от зехтина, който е по-известен като здравословен продукт. В синапеното масло се съдържа много витамин Е, който предпазва кожата от свободните радикали. Тези вредни частици се образуват при излагане на ултравиолетови лъчи или от замърсяването на околната среда. В маслото се намират още витамин А, желязо, калций и магнезий, важни за растежа на косата.

Синапеното масло намира широко приложение и извън кулинарията. Използват го като масажно масло за коса и кожа, включително и при малки бебета. Има ефект и като лекарство за стомашни неразположения и кожни заболявания (гъбични инфекции).

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 1    Средно: 5/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *