сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПоне 1 млрд лв. необходими за лекарства

Поне 1 млрд лв. необходими за лекарства

Свободен достъп до специалист с частично платен първи преглед предлага лекарският съюз (БЛС) за догодина, съобщи председателят му д-р Цветан Райчинов (на снимката). Идеята е тези, които не искат да чакат, да могат да посетят направо ортопеда, кардиолога или ендокринолога например, като доплатят разликата между свободната цена и тарифата, по която касата плаща на лекарите. Ако пациентът е здравноосигурен обаче, изследванията и допълнителните прегледи след този първи платен преглед ще са по каса.

Хората да имат право на втора консултация при специалист с един талон, искат още от БЛС. Сега на човек се полагал по половин допълнителен преглед, т.е. лекарят трябвало да избира кого от двама пациенти да покани. От 2-3 месеца не сме имали жалби за липса на направления, добави д-р Райчинов. Единствено в Пловдив и Враца талоните не се разпределяли както трябва.

Между 1и 1,5 млрд. лв. реално са необходими за лекарства, каза още шефът на БЛС. За 2011 г. ще бъдат похарчени малко над 400 млн.лв., става ясно от отчетите на НЗОК. Безпокои ни обаче, че парите за платените медикаменти са повече, отколкото за доболничната помощ, поясни Райчинов. Подобен дисбаланс нямало в никоя европейска страна.

360 млн. лв. са дълговете на болниците в края на 2011 г. по данни на здравното министерство. Промяна в методиката на финансиране на болниците догодина би довела до източването им от кредиторите и фалит на някои лечебни заведения, прогнозираха експертите на БЛС. Ако болниците получат твърди бюджети през 2012 г., няма да имат право да искат допълнителни пари, поясниха те. При такава ситуация ще отпадне защитен механизъм, който не позволява сега кредиторите да претендират незабавно за вземанията си, каза Райчинов.

Промяната на финансирането на болниците – от клинични пътеки към диагностично-свързани групи, трябва да става постепенно според БЛС. Например – през първите 6 месеца на 2012 г. няколко големи болници да водят точен отчет какви придружаващи заболявания имат пациентите, колко са тежките случаи, какви медикаменти са необходими за лечението им. Така ще се види колко средно излиза един сърдечно или бъбречно болен например. Това ще позволи промяна на финансирането. На болницата няма да се плаща една и съща твърда сума за пневмония или бъбречна криза, а според конкретното състояние на пациента. Новият модел е хубаво нещо, но за него ще трябват поне 50% повече средства, които засега нямаме, обобщи Райчинов.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -