четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПроверяват 4 болници за смъртта на родилка

Проверяват 4 болници за смъртта на родилка

Сепсис и салмонела са две от диагнозите, които 19-годишната родилка Деяна Георгиева (на снимката) получи, преди да почине на 24 октомври в Александровска болница. На 12 септември тя роди момченце в АГ болницата „Шейново“. През следващите 40 дни е лекувана общо в четири болници. Сега агенция „Медицински одит“ ги проверява, за да изясни обстоятелствата около смъртта на младата жена.

Лекарите в Александровска болница извадиха с операция матката на Деяна, като обясниха, че тя цялата е била обхваната от сепсиса, сподели мъжът й, 22-годишният Марат. Инфекцията поразила след това единия бъбрек, а накрая и сърцето, което довело до фаталния край в понеделник. Марат разказа, че в първите дни след раждането, което станало със секцио, жена му се чувствала добре. Още в деня, в който я изписали, Деяна вдигнала температура. Наложило се да викат „Бърза помощ“. Оплаквала се от силни болки в корема, започнало разстройство и повръщане. Лекарствата не помогнали и три дни по-късно я приели в Инфекциозна болница. Изследванията там са потвърдили салмонела, каза доц. Златица Петрова, шеф на „Медицински одит“. После родилката попада последователно в „Пирогов“ и в Александровска болница, където умира. Диагнозите се сменяха една след друга, лекарите свикваха консилиуми, за да решат какво да правят, обяснява съпругът Марат. Той, както и родителите на Деяна, смятат, че има пропуски в лечението и смятат да си търсят правата по съдебен ред. Преди последната операция младата жена промълвила на близките си, че предчувства края и помолила те да се грижат за детенцето. Бебето е добре по думите на 22-годишния вдовец, който сега се грижи за сина си сам.

Инспекторите на агенцията приключили с проверките на 4-те болници, но се чакат и становища на националните консултанти по акушерство и гинекология, патоанатомия и хирургия. Те ще кажат дали лечението на Деяна е било по правилата. От Александровска болница засега отказват коментар за причините, довели до смъртта на Деяна. Резултатите от аутопсията ще са готови след три седмици. Лично здравният министър Стефан Константинов обаче се интересува от случая. Самият той е акушер-гинеколог по специалност.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -