сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюВ 50% от случаите причината за безплодие е при мъжа

В 50% от случаите причината за безплодие е при мъжа

– Д-р Заимов, вие сте от малкото андролози у нас. Правилно се ли лекуват мъжете, които страдат от някаква степен на безплодие?

– Гинеколозите напоследък много рядко ни изпращат пациенти. А точно те трябва да ги насочат. Когато двойката няма деца, в 95% от случаите жената първа взема инициативата и търси медицинска помощ. Гинекологът я преглежда и решава дали проблемът е в нея, или в партньора.

Колко семейства у нас са бездетни?

– Скоро не е правено проучване, но последните данни отпреди години сочат, че в България има около 200 000 безплодни семейства. Сега може и да са повече. При половината от семействата проблемът е при мъжа. Гинекологът обикновено е човекът, който първи дава съвет на мъжа да се прегледа. Изследванията се правят в лаборатории към съответните лечебни заведения. После обаче трябва да му назначи адекватно лечение.

Сега това не става. Ако се установи проблем при него, той не се изпраща андролог, а направо му се предлага процедура за изкуствено оплождане. В по-големите клиники за ин витро имат уролози, които консултират. Но тези уролози са свързани с центровете и не може да се разчита на обективното им мнение, че този мъж подлежи на лечение.

– Защо става така?

– Не мога да отговоря категорично защо. Но през последните години държавата дава все повече пари за ин витро. Сега една двойка може да получи до 5000 лв. на процедура и до три опита. Това прави 15 000 лв. на семейство. Част от парите отиват за хормонално стимулиране на жената, но останалите остават в клиниките. Това е печеливша дейност.

Лечението на мъжа с медикаменти по-евтино ли излиза?

– По-евтино е.

– Къде мъжете могат да получат компетентен съвет?

– Клиника по андрология е имало в Александровска болница, бивша Медицинска академия. Тук са работили изтъкнати андролози. Някои от тях са починали. Сега има малко специалисти, които дълги години са се занимавали с андрология – проф. Йорданка Узунова, д-р Милен Кацаров, доц. Симеонов, доц. Владимир Янев, който сега завежда урологията на Транспортна болница, доц. Николовски и аз – д-р Заимов. Андрология като отделна специалност у нас няма, тя винаги е била част от урологията. Само една клиника за ин витро има андролог, не знам другите какви специалисти ползват.

– А правят ли се поне изследванията на мъжа както трябва?

– Прави се спермограма. Мъжът трябва да знае дали има намалена оплодителна способност. Не че не го лекуват, но не е адекватно. Само андролог може да прецени за терапията. Дават им се лекарства, но медикаментите невинаги са добре подбрани. Понякога водят до обратния резултат. Тогава обикновено се минава на някакъв вариант на асистирана репродукция. От август, за да одобри молбата от фонда, трябва мнение от андролог или уролог. Уролозите обаче са много у нас, незнам как ще се определи кой може да съветва.

Какво бихте посъветвали мъжете, които имат проблем в спермограмата?

– Да се обърнат към някой от хората, които изброих. Преди години имаше андрологичен кабинет в Александровска, после го махнаха. Имахме и клиника по андрология с 15 легла, оперирахме. Сега правим опити да възстановим кабинета.

– Силният пол по принцип не обича да говори за здравословни проблеми…

– Има мъже, които смятат, че ако се открие нарушена оплодителна способност, това е равно на еректилна дисфункция. Заинатяват се, не искат да се изследват и лекуват.

– Какви са най-често срещаните проблеми при мъжа, ако той не може да има деца?

– Разширена вена на тестисите (варикоцеле), по-често вляво, кисти, хормонални нарушения, прекарани възпалителни процеси. Ако те запушат пътищата, по които минават сперматозоидите, може да се стигне до пълно безплодие.

– Обратим ли е процесът?

– Понякога е обратим, понякога не. Ако тестисите не са слезли в скротума в ранна детска възраст – до 3-тата година, а остават в коремната кухина, настъпват промени в спермогенезата, които могат да бъдат необратими. Това се нарича крипторхизъм – задържане на тестисите. Те работят добре при температура 35,5 градуса, а в тялото е 36,5. Един градус разлика, но той е фатален. Дори само единият тестис да е задържан, може да влияе лошо и върху другия. Същото е и при варикоцелето (разширена вена). Най-често е вляво, но може да увреди и сперматогенезата на десния тестис.

Разширената вена на тестисите непременно ли води до някаква степен на безплодие?

– Не всеки мъж с варикоцеле има нарушена сперматогенеза. Но ако тя е нормална и размерът на тестиса е нормален спрямо другия, не се налага да се прави операция. Вземат се предвид и субективните оплаквания – болка и тежест. Все пак една операция крие и рискове.

– Какво представлява изследване на сперматогенезата?

– Това е качествена и количествена оценка на сперматозоидите. Гледа се колко са общо на брой, колко от тях се движат добре, кои не се движат изобщо. Гледа се колко от тях имат нормална форма и отклонение. Обикновено тези, които не се движат добре, са и с отклонение в структурата. Проверява се броят на левкоцитите в спермата – те подсказват дали има възпалителен процес. Изследват се и други нейни параметри – киселинност, цвят, обема и вискозитета на еякулата и др. Цялата тази информация се анализира и се вижда къде има нарушения в оплодителните способности.

– По какви проблеми ще дава консултация новоразкритият андрологичен кабинет в Александровска болница?

– Ще съветваме мъжете при безплодие, нарушена ерекция, тумори на тестисите, различни възпалителни процеси и други проблеми, свързани с мъжката полова система.

Ина Димитрова

СНИМКА: Архив

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -