сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОбявиха грипна епидемия в Самоков

Обявиха грипна епидемия в Самоков

Грипна епидемия е обявена в община Самоков, Софийска област, съобщават от министерството на здравеопазването. Предепидемични са стойностите на заболяването в Пазарджик, Стара Загора, Софийска област и Хасково. Заболяванията протичат в лека и средно тежка форма. Тази година преобладават заразените с грипен вирус „Пърт“, а не със свински грип, както бе предишните две години. „Пърт“ е един от трите щама, включени в противогрипните ваксини.

МЗ е осигурило необходимите антивирусни препарати за осигуряване на навременно лечение и минимизиране на риска от развитие на усложнения.Те са безплатни за хората, които могат да ги получат от личните си лекари. МЗ е предоставило препаратите на болниците и „Спешна помощ“.

Причината да се обяви епидемия в Самоков заболеваемостта, която там надхвърлила 400 души на 10 000. Средната за Софийска област е 248 на 10 000. В общината са прекратени плановия прием в лечебните заведния, детските и женските консултации, профилактичните прегледи. Ограничават се свижданията в лечебните заведения, въведени са строги мерки в училищата и детските градини. Средната заболеваемост от грип за страната достигна 128 на 10 000 души и продължава да расте.

МЗ съветва при наличие на симптоми на грип всеки човек да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Ранното специфично лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за недопускане на усложнения. За предпазване от заразяване, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Необходимо е да се спазват следните правила:

– често измиване на ръцете с вода и сапун

– използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа

– закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне

– избягването на търкането на очи с мръсни ръце

– често проветряване на въздуха в затворени помещения

– редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения

– измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -