сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПроверяват медикаменти за кръвно и множествена склероза за опасни странични ефекти

Проверяват медикаменти за кръвно и множествена склероза за опасни странични ефекти

Европейската агенция по лекарствата проверява отново лекарство срещу множествена склероза след съобщения за 11 смъртни случая на пациенти, които са го употребявали. Агенцията е уведомена от компанията поризводител „Новартис“. Опасенията са, че препаратът Gilenya може да предизвика сериозни проблеми със сърцето след първото приемане, съобщават от агенцията.

Все още не е ясно дали смъртните случаи категорично се дължат на медикамента. Той се изписва на хора с напреднала множествена склероза. Регистриран е в ЕС през 2011 г. и вече е даван на 30 000 души. В процеса на регистрация на лекарството не са докладвани подобни случаи на внезапна и необяснима смърт. Известно е обаче, че терапия с медкаменти може да причини временно промени в нормалния сърдечен ритъм. Засега агенцията събира допълнително информация, преди да оповести по-нататъшните си действия.

ЕАЛ събира допълнителни сведения и за друг медикамент – алискирен, който е одобрен и у нас за лечение на хипертония. Агенцията публикува временни препоръки и започна цялостен преглед на лекарствените продукти, съдържащи алискирен (предлагани в България като Rasilez и Rasilez HCH). Става дума за по-добра преценка на съотношението полза/риск при тези лекарствени продукти. Причината е, че притежателят на разрешението за употреба е взел решение да прекрати преждевременно проучването ALTITUDE. В това клинично проучване са включени пациенти с диабет тип 2 и бъбречно увреждане и/или сърдечно-съдово заболяване. Проучването се прекратява, тъй като резултатите са показали, че няма полза от добавянето на алискирен в лечението и тъй като в групата на пациентите, употребяващи алискирен, сравнено с пациентите, които не получават алискирен, се наблюдават повече случаи на инсулти, бъбречни усложнения, повишени нива на калий в кръвта и ниско кръвно налягане.

Към момента наличната информация е ограничена, става ясно от съобщение на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата. Временните препоръки на Европейската агенция по лекарствата към пациентите и лекарите са следните: Като предпазна мярка, докато се извършва преразглеждането, лекарите не трябва да предписват на болни с диабет Rasilez и Rasilez HCH в комбинация с лекарства, принадлежащи към групата на АСЕ инхибиторите или ангиотензин рецепторните блокери. При планираните прегледи, лекарите трябва да преоценят лечението на пациентите, приемащи Rasilez и Rasilez HCH. При тези от тях, които са диабетици и приемат също АСЕ инхибитор или ангиотензин рецепторен блокер, Rasilez или Rasilez HCH трябва да бъдат изключени от лечението и да се обмисли друга подходяща терапия.

Пълното съобщение на ЕАЛ за Gilenya на английски език може да прочетете тук.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -