сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаИдва ли безплатната ваксина срещу варицела

Идва ли безплатната ваксина срещу варицела

Подготвят се няколко промени в Имунизационния календар през следващите години. Това стана ясно на кръгла маса по въпросите на ваксинопрофилактиката в парламента.  От думите на д-р Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор към МЗ, стана ясно, че държавата обмисля в кратки срокове да въведе ваксината срещу варицела.

Ясно желание за това заявявали самите родители. Все повече хора се интересуват от такава ваксина, посочи д-р Кунчев. Експертите в МЗ обаче ще преценят внимателно коя ваксина е най-подходящата, а също и в коя възраст да се започне.

Друга промяна която се очаква от 2019 г., е намаляването на приема на пневмококова ваксина. Вместо три ще се дават само две дози. Този вариант е обсъждан с личните лекари, които също се застъпват за него. Само Чехия и Гърция в целия ЕС още работят по схема.

Намаляване на дозите може да има и при още една ваксина – БЦЖ. В момента у нас са предвидени пет приема. Един от тях може да отпадне след внимателна консултация с експерти, посочи д-р Кунчев. Сега 9 страни в ЕС не правят противотуберкулозна ваксина изобщо. С един прием са 20 страни. Само Гърция и България са съответно с два  и пет приема.

Експертите отчетоха, че антиваксиналните движения и липсата на доверие в здравната система са тясно свързани.  „Въпросът с имунизационното покритие е въпрос на доверие. Колкото по-малко е доверието в личния лекар, толкова по-трудно може той да си свърши работата“, поясни д-р Кунчев.

Необосновани нападки срещу HPV ваксината сринали програмата

Необоснованите обвинения, че HPV ваксината е причина за тежкото заболяване грануломатоза на Вегенер, доведе до срив в покритието с тази имунизация. Ваксината срещу папилома вируси не е задължителна, а препоръчителна. Дава се безплатно на 12-годишните момичета у нас.

Обвинението, че ваксината е причинила болестта, излезе от майката на момичето. По конкретния случай се доказа категорично, че няма връзка между ваксината и заболяването, изтъкна д-р Кунчев. 16 държавни експерти застанаха с името си зад това становище. Сега обхватът на програмата е 3-4%, което излага на ненужен риск младите момичета да стигнат до предракови и ракови изменения на маточната шийка.

Вижте още: Най-често задаваните въпроси за HPV ваксината

Другата национална програма за профилактика на ротавирусите, която тръгна през март 2017 г., се приема много добре. Обхватът при ротавирусната ваксина е 21%, а това е добър резултат по думите на д-р Кунчев. Тази имунизация е безплатна за бебетата от началото на тази година. Дава се под формата на капки под езика в детската консултация след 6-ата седмица.

МЗ иска безплатна противогрипна ваксина за пенсионерите

Трябва да се търси възможност противогрипната ваксина да стане безплатна за рисковите групи. В тях влизат и всички възрастни над 65 г., както и хората с хронични заболявания.

Около ваксинопрофилактиката у нас има още доста отворени въпроси. По най-важните от тях работи Българската педиатрична асоциация. Целта на експертите е подготви цялостен документ, в който да се описват всички процеси по включването на нови ваксини, заявки, доставки, съхранение и още много въпроси, които сега не са уредени. Това обяви на кръглата маса проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация. В него ще бъде включено и създаването на електронен регистър на нежеланите реакции.

Изненадващо анкета сред джипита и педиатри показала, че над 60% от тях не знаят къде да съобщят за нежелана реакция, посочи проф. Пилософ. Вероятно те се въздържат да сигнализират, защото след това им изпращат проверки на цялата дейност. Затова и самите джипита, педиатри не искат тези допълнителни неприятности. Ако пациентът случайно получи отказ от лекаря, поставил ваксината, да сигнализира за нежелана реакция, има още много начини. Това може да направи самият пациент (родител или близък), като изпрати писмено описание на фактите до офиса на фирмата производител у нас (всяка има специален отдел, който се занимава с това), до Изпълнителната агенция по лекарствата (може и онлайн чрез специален формуляр) или дори на контактите в Министерство на здравеопазването. По всеки случай се извършва проверка и се подава обратна връзка за резултатите.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -