В „Пирогов“ продължават безплатните прегледи за деца

PRINT

Най-честите оплаквания са от ушни възпаления и неправилна стойка, констатират детските специалисти, които преглеждаха този месец в рамките на кампанията Програма „Детско здраве „Пирогов“. В поредната събота от акцията бяха прегледани 70 деца. Най-малкият пациент е момиченце на 7 месеца, чиито родители са го довели на преглед при детски травматолог.

При бебето е пропуснато да се направи задължителната ехография на опорно-двигателния апарат, която се прави до 2 месец след раждането. Сега се наложило да бъде проверено дали се развива нормално чрез рентгенова снимка. За щастие тя показала, че няма отклонения от нормалното развитие. При нея обаче има облъчване, което го няма при изследването с ехограф. Ето защо от екипа на д-р Атанас Кацаров напомнят, че е добре хората да не пропускат тези изследвания. Друг характерен случай сред прегледаните над 35 деца, за детските травматолози е 17-годишно момиче. То ги е посетило, тъй като майката му е забелязала неправилен стоеж на тялото. Оказало се е, че пациентката е започнала да развива сколиоза (гръбначно изкривяване).

От възможността и специлисти по УНГ да проверят дали всичко е нормално са се възползвали над 25 деца. Прави впечатление, че и сред по-малките, и сред по-големите най-често са оплаквания от възпаление на ушите (отит). Оплакванията при по малките са резултат от прекарани вирусни инфекции, след които се получават усложнения и се стига до отит, посочи УНГ-специалистът д-р Александър Ников. При по-големите се касае за усложнения след възпаление на на третата сливица, които довеждат вече до хроничен отит.

Детските хирурзи и детските уролози са посетени от семейства, които водят децата си на профилактичен преглед, за да може доказани специалисти да проверят дали всичко е нормално. Уролозите са установили, че 4 от децата имат неврогенно напикаване.
Високоспециализираните прегледи по Програма „Детско здраве „Пирогов“се провеждат в последната събота на всеки месец. Те са безплатни, а за да бъде прегледано едно дете е необходимо единствено да бъде записано предварително по телефона:

– 02/ 91 54 479 – за УНГ

– 02/ 91 54 262 – за детски ортопед-травматолог

Има промяна в телефоните за записване за преглед при хирург и уролог. Това вече ще се осъществява всеки делничен ден от 12 до 15 часа на номер 0882/480414.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
В „Пирогов“ продължават безплатните прегледи за деца беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 Iliana Angelova
loading...

One thought on “В „Пирогов“ продължават безплатните прегледи за деца

  1. Евелина Светославова Иванова каза:

    ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ на Д-р АЛЕКСАНДЪР НИКОВ от УНГ отделение “ Пирогов“ за човещината и професионализма с , които се отнесе към мен и към моето детенце Ивелин Иванов Иванов от гр. Радомир . Д-р НИКОВ, бъдете жив и здрав!

Comments are closed.