Болка около пъпа издава улцерозния колит

PRINT

Хроничните възпалителни чревни заболявания засягат повече от пет милиона души по света, като в Европа броят на хората живеещи с болестта на Крон и Улцерозен колит (двете най–често срещани заболявания) е над 2,2 милиона. В България регистрираните пациенти с болест на Крон са над 500, а с улцерозен колит над 2000, като разпределението по пол е почти сходно. Макар болестта да може да се прояви във всяка една възраст, обикновено тя засяга младежи и млади хора на възраст между 15 и 40 години.

Затова в неделя у нас за първи път отбелязаха Деня на тези заболявания – в центъра на София младежи демонстрираха колко трудно се живее с тях.  „Всяко поемане на храна е свързано с болка. Като имаш възпаление в червото вече не можеш да абсорбираш храната по нормален начин. Когато човек не може да се храни добре губи сила, губи енергия и желание да прави каквото и да било. Целта на днешния Световен ден и честването му у нас е да даде гласност на проблемите, първо като информира хората за болестите, защото късното диагностициране води до излишни страдания и усложнения, които могат да бъдат избегнати. И второ, като позволи на болните „да излязат на светло“ и поговорят за състоянието си без да изпитват неудобство.“, каза г-н Мартин Кожинков – председател на Българска асоциация болест на Крон и улцерозон колит.

Правилната и навременна диагноза е проблемна

У нас, а и в страните, където болестта се среща по-рядко, има няколко сериозни проблема наред с високата цена на терапията. Хората, при които се проявяват симптомите на болестта на Крон и на язвения колит (коремни болки в областта около пъпа, диария – в някои случаи с наличие на кръв и/или слуз в изпражненията, болка при дефекация, усещане за недоизхождане при ходене по голяма нужда), често пъти ги пренебрегват, като ги смятат за нормални или пък изпитват неудобство да ги споделят, и не търсят помощ. Още един основен проблем е трудното диагностициране – в по-малки болници и клиники все още няма достатъчно опит и практика с тези заболявания. Най-добри перспективи за подобряване състоянието на пациентите дава модерната биологична терапия.

За Хронични възпалителни чревни заболявания

Хронични възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ), са „възпаления на тънките и/или дебелото черво“. По-точно, терминът ХВЧЗ се използва за означаване на група заболявания, двете най-типични, от които са болестта на Крон и улцерозният колит. При нормални обстоятелства, възпалението е естествена и необходима реакция на тялото в отговор на инфекция или нараняване. Обикновено зачервяване, по-висока температура, изпотяване или болка придружават отговора на тялото независимо дали става въпрос за порязване на кожата или на орган вътре в тялото. За хората, засегнати от хроничните заболявания, обаче, след като чревното възпаление се появи, се превръща в хронично състояние, което продължава цял живот.

Остротата на проявление на заболяванията оказва значително отражение върху качеството на живот на хората, живеещи с подобни заболявания и способността им за водене на пълноценен живот. Голяма част от диагностицираните с болестта на Крон или улцерозен колит, отчитат, че заболяванията, както физически, така и психологически са повлияли пряко върху тяхната работа, способността им да се наслаждават на свободното си време и личния им живот. Хроничните симптоми на заболяванията често оказват значително емоционално въздействие върху деца и младежи – във взаимоотношенията им с техни съученици или други хора. За щастие, при голяма част от пациентите, преодоляването на тези и други подобни предизвикателства в ежедневния живот е напълно възможно с осигуряването на адекватна, модерна и достъпна терапия и лечение.

Свързани теми: Язвички мъчат повечето аутисти, двете болести са свързани

Имунните клетки в червата

Язвата се обажда най-често през пролетта

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 63    Средно: 3.3/5]
Болка около пъпа издава улцерозния колит беше последно модифицирана от: март 23rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *