Безплатни тестове за Световния ден за борба с хепатита – 28 юли

PRINT

Световният ден за борба с хепатита – 28 юли, ще бъде отбелязан с кампания за безплатно тестване на хепатит С. Инициативите, организирани от пациентската организация Хепасист, се подкрепят от „Рош България“. Всеки човек може да отиде в определения ден при организаторите на акциите и да се тества напълно безплатно и анонимно за носителство на вируса.

Необходими са не повече от 15 минути, тъй като кръв се взима от пръста, а резултатът е готов почти веднага. На 28 юли хората от Бургас ще могат да се тестват безплатно в морската градина. На 31 юли инициативата продължава в морската градина във Варна и лабораторията на ДКЦ1 в Пловдив.

Заболяването хепатит С е сред най-разпространените заразни заболявания не само в България, но и в цял свят. Макар че все още битува мнение, че застрашени са единствено наркозависимите, рискови се явяват всички хора в активна възраст, подлагащи се на стоматологични интервенции, маникюр, педикюр, пиърсинг, татуиране, хирургически операции и др. Най-често заразените хора нямат симптоми и затова заболяването се открива трудно. Ваксина срещу хепатит С засега няма. Заболяването предизвиква симптоми, които приличат на такива на други доста по-леки заболявания, така че особено важно е да се знае дали човек е носител на вируса, за да се започне лечение навреме. Само тогава биха могли да се предотвратят фаталните усложнения като цироза и чернодробен рак.

Националната кампания за тестване за хепатит С на пациентските организации и Рош България успя да постави уникален рекорд по отговорност към собственото здраве. В рамките на два месеца над 7 300 българи отидоха до лабораториите в страната, за да се изследват безплатно за хепатит С. Изследваните пациенти в София бяха 4 317, в Пловдив – 1 920, във Варна – 576, в Плевен – 320 и в Стара Загора – 234. От общия брой изследвани пациенти, 118 (или 1,6 %) са били заразени с вируса на хепатит С.

Кампанията „HEP HOUR“ е подкрепена от известни спортисти и спортни журналисти, които бяха и първите тествани: Кубрат Пулев, Мария Гроздева, Евгени Иванов (на снимката), Елин Топузаков, Камен Алипиев-Кедъра, Николай Александров и Иво Райчев.

За Хепатит С

Хепатит С означава възпаление на черния дроб, което се предизвиква от вирус. Хепатит С е едно от най-често срещаните заболявания на черния дроб. Според данни на Световната здравна организация (СЗО), общо броят на инфектираните с Хепатит С надхвърля 170 млн., за Европа над 8.9 млн., за САЩ- 3.9 млн. души. За повечето страни честотата варира от 1 до 5%. В България честотата сред здравите кръводарители е 1.4%, като прогресията към цироза е при 25% от носителите, а при развитието на рак на черния дроб се отчита повишаване с 2-6% годишно.

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Безплатни тестове за Световния ден за борба с хепатита – 28 юли беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *