Безплатни прегледи за остеопороза в Майчин дом

PRINT
остеопороза

По случай Световния ден за борба с остеопорозата (20 октомври) Университетската АГ болница „Майчин дом“ организира безплатни прегледи за остеопороза с остеодензитометър от 21 до 23 октомври включително. Изследванията ще се извършват в Консултативно-диагностичен блок към лечебното заведение (кабинет 206) между 09:00 и 12:00 часа, а записванията ще стават на телефон: 02/9172311, съобщиха от лечебното заведение.

Остеопорозата е заболяване, което започва неусетно и минава през различни стадии. Проявите, симптомите и степените на намалена костна плътност са различни. Индивидуален е и повишеният риск от фрактури – счупване на кост. Болката се появява само в много напредналите стадии. За съжаление много хора, предимно жени, разбират за заболяването си при първата травма. При остеопороза кост може да се счупи и при незначително натоварване – падане на килима, вдигане на нещо тежко.

Колко дълго продължава лечението на остеопорозата?

При остеопорозата могат да се използват много методи за лечение, но като начало трябва да се постави точна диагноза. Днес това е възможно с остеодензитометър – скринингов метод, който действа на принципа на ултразвук и дава резултат изключително бързо. Уредът е безболезнен, поставя се в областта на петата и измерва количеството костна плътност, като само след минути показва дали има настъпило изменение в нормалните стойности и дали е нарушена здравината на костите.

Рисковите фактори се свързват с настъпването на менопауза или ранна менопауза, късен пубертет, нерационалното хранене, ниска двигателна активност, ендокринни заболявания, хронични заболявания и др.

Кабинетът за остеопороза към „Майчин дом“ е отворен всеки ден. Стандартната цена на прегледа е 20 лева. Само от 21 до 23 октомври желаещите могат да се изследват безплатно.

[Общо: 5    Средно: 2/5]
Безплатни прегледи за остеопороза в Майчин дом беше последно модифицирана от: октомври 18th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *