Безплатни прегледи за диабет в София

PRINT
мерене на кръвна захар

Диабетът често настъпва без осезаеми симптоми. Има обаче някои ясни предвестници. Напоследък все повече се говори за метаболитният синдром. Това е състояние с коремно затлъстяване, при което има още тенденция за повишаване на кръвната захар, за вдигане на високо кръвно. Обикновено има и повишени триглицериди в кръвта. Добрата новина е, че това е етап, когато нещата може да се овладеят с промяна в начина на живот.

Ендокринолози преглеждат безплатно пред ИСУЛ

Затова Българска диабетна асоциация организира с подкрепата на Зона Фарма инициативата „Заедно за превенция на диабета”, която включва безплатни прегледи за превенция на захарната болест. Те ще се проведат на 17 октомври от 10 ч. в градинката пред Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна-ИСУЛ” в София.

В продължение на няколко часа лекари ендокринолози ще правят изследвания на желаещите. Ще се проверяват кръвна захар, кръвно налягане, липиден профил. Медиците ще измерват теглото и обиколка на талията на всички, които искат да са сигурни, че полагат грижа за здравето си.

В откриването на инициативата ще се включат акад. проф. д-р Ивона Даскалова, началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната във ВМА, София, председател на УС на Българска диабетна асоциация, и доц. д-р Даниела Попова, началник на Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Целта на лекарите е да предоставят на хората експертна и изчерпателна информация за профилактиката и превенцията на метаболитния синдром. Проблемът е, че той създава сериозни рискове след време да се стигне до диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Около половината хора с метаболитен синдром развиват захарна болест, ако не вземат профилактични мерки. В това състояние у нас са около 2 млн. души.

С диабет тип 2 пък са диагностицирани 400 000 души у нас. Наднормено тегло мъчи 3 100 000 българи, а със затлъстяване са 1 250 000. В момента болните от диабет у нас са около 8%. До 2030 г. се очаква те да стигнат 11-14%.

[Общо: 3    Средно: 4.7/5]
Безплатни прегледи за диабет в София беше последно модифицирана от: март 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *