Безплатни прегледи за диабет в София

PRINT
мерене на кръвна захар

Диабетът често настъпва без осезаеми симптоми. Има обаче някои ясни предвестници. Напоследък все повече се говори за метаболитният синдром. Това е състояние с коремно затлъстяване, при което има още тенденция за повишаване на кръвната захар, за вдигане на високо кръвно. Обикновено има и повишени триглицериди в кръвта. Добрата новина е, че това е етап, когато нещата може да се овладеят с промяна в начина на живот.

Ендокринолози преглеждат безплатно пред ИСУЛ

Затова Българска диабетна асоциация организира с подкрепата на Зона Фарма инициативата „Заедно за превенция на диабета”, която включва безплатни прегледи за превенция на захарната болест. Те ще се проведат на 17 октомври от 10 ч. в градинката пред Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна-ИСУЛ” в София.

В продължение на няколко часа лекари ендокринолози ще правят изследвания на желаещите. Ще се проверяват кръвна захар, кръвно налягане, липиден профил. Медиците ще измерват теглото и обиколка на талията на всички, които искат да са сигурни, че полагат грижа за здравето си.

В откриването на инициативата ще се включат акад. проф. д-р Ивона Даскалова, началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната във ВМА, София, председател на УС на Българска диабетна асоциация, и доц. д-р Даниела Попова, началник на Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Целта на лекарите е да предоставят на хората експертна и изчерпателна информация за профилактиката и превенцията на метаболитния синдром. Проблемът е, че той създава сериозни рискове след време да се стигне до диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Около половината хора с метаболитен синдром развиват захарна болест, ако не вземат профилактични мерки. В това състояние у нас са около 2 млн. души.

С диабет тип 2 пък са диагностицирани 400 000 души у нас. Наднормено тегло мъчи 3 100 000 българи, а със затлъстяване са 1 250 000. В момента болните от диабет у нас са около 8%. До 2030 г. се очаква те да стигнат 11-14%.

[Общо: 3    Средно: 4.7/5]
Безплатни прегледи за диабет в София беше последно модифицирана от: юни 29th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *