Безплатни прегледи на очите за пациенти над 50 г. в Пловдив

PRINT
д-р Димитриос Власиадис глаукома

Безплатни прегледи за макулна дегенерация и диабетна ретинопатия обявиха специалистите по очни болести в МБАЛ „Централ Хоспитал“, Пловдив.
Акцията им ще започне на 15 януари и ще продължи до 31 януари 2018 г. Тя се подкрепя Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите.

Заинтересованите пациенти трябва само да се обадят, за да си запазят час на тел: 0879/097-074. Записването стартира на 8 януари 2018 г. Направления не са необходими.

Фокусът на кампанията е към хората над 50 години, преживели редица общи и локални заболявания, които увреждат очното дъно (ретината). Пациентите на тази възраст страдат по-често от макулна дегенерация и диабетна ретинопатия. Двете заболявания са причина за загуба на зрение при около 30 % от населението в развитите страни. Това изтъкна началникът на отделението д-р Димитриос Власиадис. За профилактиката и навременното лечение на очните заболявания е особено важно диабетиците и хората във възрастта над 50 години да ходят редовно на преглед при специалист.

Исхемията и възрастовите промени водят до тежки органични промени и загуба на зрителни клетки. Дори при прозрачни очни среди наличието на органична увреда на ретината не позволява на зрителния анализатор да възприеме и обработи информацията от околния свят.

Макулната дегенерация е основната причина за загуба на зрение при хората над 55 г. в  ЕС. Възрастта е на първо място като рисков фактор. Науката вече идентифицира и гени, които увеличават риска от това заболяване. Влияние оказват още диабетът, пушенето, затлъстяването, а също и прекомерното излагане на очите на пряка светлина и ултравиолетови лъчи. Допреди няколко години лекарите не можеха да помогнат на около 25% от болните. За тях терапия нямаше и те прогресивно губеха зрение.

Диабетната ретинопатия е коварна, защото се развива неусетно при хора с проблемна кръвна захар. Оказва се, че 20% от диабетиците вече имат този проблем при самото поставяне на диагнозата.  Първите признаци се получават 7- 8 г. от появата на захарния диабет. Признаци на ретинопатия 15 г. след поставяне на диагнозата диабет има при 97% от пациентите на инсулиново и 80% от пациентите на неинсулиново лечение. Тя е по-честа при диабет тип 1. Нелекуваната диабетна ретинопатия води до постепенно и прогресивно намаление на зрението и слепота. Поради тази причина е задължително при диабетици да се прави пълен очен преглед с разширяване на зениците с капки поне веднъж годишно, а при бременни жени с диабет – на всяко тримесечие.

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Безплатни прегледи на очите за пациенти над 50 г. в Пловдив беше последно модифицирана от: март 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *