събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи на очите за пациенти над 50 г. в Пловдив

Безплатни прегледи на очите за пациенти над 50 г. в Пловдив

Безплатни прегледи за макулна дегенерация и диабетна ретинопатия обявиха специалистите по очни болести в МБАЛ „Централ Хоспитал“, Пловдив.
Акцията им ще започне на 15 януари и ще продължи до 31 януари 2018 г. Тя се подкрепя Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите.

Заинтересованите пациенти трябва само да се обадят, за да си запазят час на тел: 0879/097-074. Записването стартира на 8 януари 2018 г. Направления не са необходими.

Фокусът на кампанията е към хората над 50 години, преживели редица общи и локални заболявания, които увреждат очното дъно (ретината). Пациентите на тази възраст страдат по-често от макулна дегенерация и диабетна ретинопатия. Двете заболявания са причина за загуба на зрение при около 30 % от населението в развитите страни. Това изтъкна началникът на отделението д-р Димитриос Власиадис. За профилактиката и навременното лечение на очните заболявания е особено важно диабетиците и хората във възрастта над 50 години да ходят редовно на преглед при специалист.

Исхемията и възрастовите промени водят до тежки органични промени и загуба на зрителни клетки. Дори при прозрачни очни среди наличието на органична увреда на ретината не позволява на зрителния анализатор да възприеме и обработи информацията от околния свят.

Макулната дегенерация е основната причина за загуба на зрение при хората над 55 г. в  ЕС. Възрастта е на първо място като рисков фактор. Науката вече идентифицира и гени, които увеличават риска от това заболяване. Влияние оказват още диабетът, пушенето, затлъстяването, а също и прекомерното излагане на очите на пряка светлина и ултравиолетови лъчи. Допреди няколко години лекарите не можеха да помогнат на около 25% от болните. За тях терапия нямаше и те прогресивно губеха зрение.

Диабетната ретинопатия е коварна, защото се развива неусетно при хора с проблемна кръвна захар. Оказва се, че 20% от диабетиците вече имат този проблем при самото поставяне на диагнозата.  Първите признаци се получават 7- 8 г. от появата на захарния диабет. Признаци на ретинопатия 15 г. след поставяне на диагнозата диабет има при 97% от пациентите на инсулиново и 80% от пациентите на неинсулиново лечение. Тя е по-честа при диабет тип 1. Нелекуваната диабетна ретинопатия води до постепенно и прогресивно намаление на зрението и слепота. Поради тази причина е задължително при диабетици да се прави пълен очен преглед с разширяване на зениците с капки поне веднъж годишно, а при бременни жени с диабет – на всяко тримесечие.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -