Безплатни консултации за сърцето в Пловдив и Стара Загора

PRINT
високо кръвно причини симптоми лечение

Две болници – в Пловдив и Стара Загора, обявиха безплатни консултации по случай Световния ден на сърцето, който се отбелязва всяка година на 29 септември. Целта е хората да се информират за опасността от сърдечни заболявания, за високата смъртност, до която те водят, както и за начините за профилактика.

В „Свети Георги“, Пловдив, консултират кардиолози

Безплатни консултации с лекарите специалисти от Клиниката по кардиология организира Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. Те ще се провеждат на 29 септември 2017 г. от 10 ч. в приемен кабинет №11 на 1-вия етаж на Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Федя Николов.

Вижте още: Болни с инфаркт чакат с дни да им „мине“, мислят, че е гастрит

В Стара Загора ще мерят безплатно кръвното налягане

Медицински работници от Болница „Тракия“ ще проведат разяснителна  кампания в центъра на Стара Загора на 29 септември 2017 г. от 10 до 14 часа като измерват безплатно кръвно налягане, обясняват рисковете, които носят сърдечно-съдовите заболявания и раздават разяснителни листовки, посветени на Световния ден на сърцето. Шатрата на Болница „Тракия“ ще бъде разположена до пешеходната зона по главната улица в Стара Загора, точно пред сградата на община Стара Загора. При лошо време кампанията ще се проведе вътре в партерното фоайе на община Стара Загора.

Вижте още: Основни причини за високо кръвно – свиване на съдовете и задържане на вода

Сърдечносъдовите заболявания са сериозен проблем в България

Статистиката в България е стряскаща – всеки два от три смъртни случая са заради сърдечно-съдово
заболяване като миокарден инфаркт, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност. Това е най-социално значимата група болести у нас, защото причинява смъртта на над 70 хиляди души годишно от общо малко над 100 хиляди починали българи през годината. Данните са от официалната статистика на НСИ и Министерството на  здравеопазването.

Световният ден на сърцето е добър повод да се припомни, че според специалистите цели 80% от тези преждевременни  смъртни случаи е можело да бъдат предотвратени. Необходими са здравословна диета, редовни физически упражнения, въздържане от тютюнопушене, контрол на кръвното налягане, кръвната захар и  холестерола. Всяка година у нас се регистрират между 13 и 15 хиляди случаи на инфаркти, а близо 6 хиляди души умират от остър инфаркт на миокарда според данните на Дружеството на кардиолозите в България.

[Общо: 2    Средно: 3/5]
Безплатни консултации за сърцето в Пловдив и Стара Загора беше последно модифицирана от: март 24th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *