вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни консултации за сърцето в Пловдив и Стара Загора

Безплатни консултации за сърцето в Пловдив и Стара Загора

Две болници – в Пловдив и Стара Загора, обявиха безплатни консултации по случай Световния ден на сърцето, който се отбелязва всяка година на 29 септември. Целта е хората да се информират за опасността от сърдечни заболявания, за високата смъртност, до която те водят, както и за начините за профилактика.

В „Свети Георги“, Пловдив, консултират кардиолози

Безплатни консултации с лекарите специалисти от Клиниката по кардиология организира Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. Те ще се провеждат на 29 септември 2017 г. от 10 ч. в приемен кабинет №11 на 1-вия етаж на Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Федя Николов.

Вижте още: Болни с инфаркт чакат с дни да им „мине“, мислят, че е гастрит

В Стара Загора ще мерят безплатно кръвното налягане

Медицински работници от Болница „Тракия“ ще проведат разяснителна  кампания в центъра на Стара Загора на 29 септември 2017 г. от 10 до 14 часа като измерват безплатно кръвно налягане, обясняват рисковете, които носят сърдечно-съдовите заболявания и раздават разяснителни листовки, посветени на Световния ден на сърцето. Шатрата на Болница „Тракия“ ще бъде разположена до пешеходната зона по главната улица в Стара Загора, точно пред сградата на община Стара Загора. При лошо време кампанията ще се проведе вътре в партерното фоайе на община Стара Загора.

Вижте още: Основни причини за високо кръвно – свиване на съдовете и задържане на вода

Сърдечносъдовите заболявания са сериозен проблем в България

Статистиката в България е стряскаща – всеки два от три смъртни случая са заради сърдечно-съдово
заболяване като миокарден инфаркт, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност. Това е най-социално значимата група болести у нас, защото причинява смъртта на над 70 хиляди души годишно от общо малко над 100 хиляди починали българи през годината. Данните са от официалната статистика на НСИ и Министерството на  здравеопазването.

Световният ден на сърцето е добър повод да се припомни, че според специалистите цели 80% от тези преждевременни  смъртни случаи е можело да бъдат предотвратени. Необходими са здравословна диета, редовни физически упражнения, въздържане от тютюнопушене, контрол на кръвното налягане, кръвната захар и  холестерола. Всяка година у нас се регистрират между 13 и 15 хиляди случаи на инфаркти, а близо 6 хиляди души умират от остър инфаркт на миокарда според данните на Дружеството на кардиолозите в България.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -