За какво помага вода с лимон сутрин на гладно?

PRINT
д-р Никола Станчев

Темата за приема на природни, предимно растителни продукти, които имат детоксикираща функция и помагат за „изчистването“ на организма от натрупаните вредни вещества, е особено актуална напоследък. Едно от най-разпространените домашни средства е пиенето на вода с лимонов сок сутрин на гладно.

От гледна точка на съвременната медицина такъв подход има известен медицински смисъл по отношение съдържащия се в лимона витамин С и свързаната с него антиоксидантна активност. Това до известна степен би могло да ни предпази от някои вирусни инфекции. Има смисъл точно сега, когато навлизаме в сезона на настинките и грипа.

Витамин С е водноразтворим витамин, с дневни нужди от 60 мг (за деца 45 мг) и не може да се предозира с храните поради бъбречната му екскреция. Продължителният му прием би могъл да подпомогне образуването на оксалатни камъни. 

Вижте още: 10 причини да пием всяка сутрин вода с лимон

вода с лимон

От друга страна, витамин С подпомага укрепването на кръвоносните съдове чрез стимулиране на синтеза на колаген, подпомага и усвояването на желязото. Поради това приемът на „лимонена вода“ би могъл да има позитивен ефект. Освен това в лимона се съдържа и пектин. Не са научно доказани ефектите на витамин С по отношение на предпазване на коронарните съдове. Няма данни как действа за превенцията на злокачествените заболявания и стареенето. Може все пак да се приеме, че ако това беше факт, в хода на еволюцията човечеството отдавна по емпиричен път щеше да установи такава взаимовръзка.

Не трябва и да се забравя, че по химична структура този витамин е аскорбинова киселина със своето локално дразнещо действие. Често пациентите питат дали да пият лимона с топла вода. Коментарът ми е, че след попадането в организма течностите твърде бързо изравняват температурата си с телесната. Така че този детайл няма чак такова практическо значение.

Д-р Никола Станчев, специалист по вътрешни болести, гастроентерология и диететика в Клиника по пропедевтика на вътрешните болести, УМБАЛ „Александровска“

[Общо: 137    Средно: 2.9/5]
За какво помага вода с лимон сутрин на гладно? беше последно модифицирана от: май 22nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “За какво помага вода с лимон сутрин на гладно?

  1. Нина Димитрова каза:

    От една година, всяка сутрин пия чаена чаша с гореща вода, изцедено резенче лимон и чаена лъжичка мед. Спря гаденето, което ме мъчеше сутрин и холестерола ми се понижи. Доволна съм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *