При стимулация за инвитро има риск от овариален синдром

PRINT
бременна бременост

За лечението на стерилитета при жените се използват препарати с ендокринна активност. Приложението им става на база на познанията за хормоналната регулация на менструалния цикъл. Начинът и последователността на приложение на тези медикаменти се нарича „протокол за стимулация“. Чрез прилагането им се цели образуването на повече зрели фоликули и предизвикването на овулация.

При стимулацията се осъществява ултразвуков контрол и изследване на някои основни хормонални показатели.

Основен риск при овариалната хормонална стимулация е развитието на овариален хиперстимулационен синдром. В зависимост от тежестта си се дели на лек – изразява се в подуване на корема, леки коремни болки, размер на яйчниците под 8 см, умерен – по-силни коремни болки, гадене, повръщане, ултразвукови данни за наличие на асцит (течност в корема), размер на яйчниците от 8 до 12 см, и тежък – клинични данни за наличие на асцит, намалена продукция на урина, хемоконцентрация, респираторни проблеми.

Леки случаи на хиперстимулация се наблюдават в 33% от стимулациите при инвитро, а тежки – в 1-2% от случаите. С повишен риск са жени с поликистоза на яйчниците, жените в по-млада възраст, с високи естрогенови нива. Лечението зависи от тежестта на изява. При по-леките случаи приемът на аналгетици и повишен орален прием на течности е достатъчен. При по-тежките се налага хоспитализация, венозно вливане на електролити, при нужда – прилагане на диуретици.

При извършването на IVF за ембриотрансфер се избират ембрионите с най-добро качество. В случаите с по-голям брой получени ембриони с добро качество тези, които остават, е препоръчително да се замразят. Замразяването на ембриони дава възможност за използването им след по-дълъг или по-кратък период от време. Няма научни данни за проблеми при децата, родени от замразени ембриони. Дори съществуват данни, че бебетата, родени от замразени ембриони, са по-здрави в дългосрочен план. Това най-вероятно се дължи на факта, че само най-жизнеспособните зародиши оцеляват в процеса на замразяване и размразяване, предшестващ имплантирането в матката.

СНИМКА: ТК

[Общо: 5    Средно: 3.4/5]
При стимулация за инвитро има риск от овариален синдром беше последно модифицирана от: юли 18th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *