Кога се налага мамография и кога – ехография

PRINT
мамограф преглед рак на гърдата

Мамографията е образен метод, при който при ниска доза рентгеново лъчение се визуализират тъканите на млечната жлеза. Методът е признат в света като най-добър вариант за ранна диагностика на рака на млечната жлеза, припомня д-р Калина Кръстева, специалист по образна диагностика в Александровска болница. Предимството на мамографията е във високата разделителна способност да се визуализират малки патологични находки.

Мамография се препоръчва при жени над 40-годишна възраст, които приемат хормони, с фамилна обремененост, при кръвениста секреция от мамилата.

Мамографията не хваща всеки тумор на гърдата

Какви са предимствата на ехографията

Ехографията на млечната жлеза е неинвазивен и напълно безопасен метод за диагностика на промените в структурата на жлезата. Тя не измества значението на мамографията, а само допълва възможностите за профилактика на рака на гърдата. Това важи и за случаите, когато гърдите не могат да се видят на мамография поради много плътна и фиброзна тъкан или наличие на импланти, допълва д-р Кръстева.

Ехографията се провежда редовно при: висок риск от карцином на гърдата поради фамилна обремененост, силиконови импланти, при бременни, където мамографията е противопоказна. Решението кое от двете изследвания е по-подходящо за всеки конкретен случай се  взема от лекаря. Ехографията е препоръчителна при млади жени до 35-годишна възраст, казва лекарката.

Ехографските профилактични прегледи е желателно да започнат около 30-годишна възраст, а мамографските – след 45-50 години, като се провеждат по веднъж на 2 години.

Как сами да намалим риска от рак на гърдата

[Общо: 12    Средно: 2.9/5]
Кога се налага мамография и кога – ехография беше последно модифицирана от: юли 5th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *