четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКога се налага мамография и кога - ехография

Кога се налага мамография и кога – ехография

Мамографията е образен метод, при който при ниска доза рентгеново лъчение се визуализират тъканите на млечната жлеза. Методът е признат в света като най-добър вариант за ранна диагностика на рака на млечната жлеза, припомня д-р Калина Кръстева, специалист по образна диагностика в Александровска болница. Предимството на мамографията е във високата разделителна способност да се визуализират малки патологични находки.

Мамография се препоръчва при жени над 40-годишна възраст, които приемат хормони, с фамилна обремененост, при кръвениста секреция от мамилата.

Мамографията не хваща всеки тумор на гърдата

Какви са предимствата на ехографията

Ехографията на млечната жлеза е неинвазивен и напълно безопасен метод за диагностика на промените в структурата на жлезата. Тя не измества значението на мамографията, а само допълва възможностите за профилактика на рака на гърдата. Това важи и за случаите, когато гърдите не могат да се видят на мамография поради много плътна и фиброзна тъкан или наличие на импланти, допълва д-р Кръстева.

Ехографията се провежда редовно при: висок риск от карцином на гърдата поради фамилна обремененост, силиконови импланти, при бременни, където мамографията е противопоказна. Решението кое от двете изследвания е по-подходящо за всеки конкретен случай се  взема от лекаря. Ехографията е препоръчителна при млади жени до 35-годишна възраст, казва лекарката.

Ехографските профилактични прегледи е желателно да започнат около 30-годишна възраст, а мамографските – след 45-50 години, като се провеждат по веднъж на 2 години.

Как сами да намалим риска от рак на гърдата

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -