Кашлица и задух – какви са причините?

PRINT
alt

Задухът и кашлицата са основни симптоми при нарушения в дишането, обяснява д-р Александър Симидчиев, пулмолог от София. Ако оплакванията не отминават до седмица-две или пък периодично се повтарят, трябва да се мисли за възможно хронично заболяване. Кашлицата всъщност е защитен механизъм.

Дихателните пътища са покрити с нещо като „килим“ от миниатюрни реснички, които бият 1600 пъти в минута. Повърхността им пък е покрита с тънък слузест слой, който служи като „мухоловка“ за нежелани вируси, бактерии и всякакви дразнители. Тя се опитва да изкара навън нещо, което пречи. Ресничките изтласкват навън „боклука“ и тогава човек леко се закашля – прочиства си гърлото.

Задухът е симптом на различни заболявания

Дори при внезапен стрес човек започва да диша учестено, нервите в гръдния кош го свиват и се усеща задух. Здравословни проблеми със сърцето, белия дроб, бъбреците и на психична основа могат да станат причина за подобни оплаквания. Само лекар специалист би могъл да установи точната причина.

Болест ли е чувството за задух?

Инфекция и възпаление са две различни неща и невинаги вървят ръка за ръка, пояснява още д-р Симидчиев. При инфекцията навлиза чужд микроорганизъм. Реакцията на организма се нарича възпаление. Ако сме в добро здраве обаче, бързо се справяме с нашественика. Алергията е възпаление без инфекция.

Имунната система реагира по неподходящ начин срещу безобидни дразнители. Днес всяко 10-о дете страда от астма, посочи още пулмологът. Науката няма категорично обяснение защо се случва това. Една от теориите, която има много привърженици, е тази за хигиената.

Кашлица над 5 дни може да е бронхит

Има наблюдения, че в общества, където инфекциите са разпространени, няма алергии или те са рядкост. Имунната система е объркана. Това се случва по-често при децата, защото при тях тя реагира по-бурно. Добрата новина е, че понякога астмата може да се излекува при малките в течение на времето.

През пуберитета настъпват хормонални промени в организма и пристъпите може да се ограничат сами. При някои хора обаче оплакванията остават същите, а при други дори се влошават. Трима от 4-ма пациенти са възрастни, при които заболяването вече е хронично.

 

СНИМКА: ТК

[Общо: 46    Средно: 3/5]
Кашлица и задух – какви са причините? беше последно модифицирана от: юни 28th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *