четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКашлица и задух - какви са причините?

Кашлица и задух – какви са причините?

Задухът и кашлицата са основни симптоми при нарушения в дишането, обяснява д-р Александър Симидчиев, пулмолог от София. Ако оплакванията не отминават до седмица-две или пък периодично се повтарят, трябва да се мисли за възможно хронично заболяване. Кашлицата всъщност е защитен механизъм.

Дихателните пътища са покрити с нещо като „килим“ от миниатюрни реснички, които бият 1600 пъти в минута. Повърхността им пък е покрита с тънък слузест слой, който служи като „мухоловка“ за нежелани вируси, бактерии и всякакви дразнители. Тя се опитва да изкара навън нещо, което пречи. Ресничките изтласкват навън „боклука“ и тогава човек леко се закашля – прочиства си гърлото.

Задухът е симптом на различни заболявания

Дори при внезапен стрес човек започва да диша учестено, нервите в гръдния кош го свиват и се усеща задух. Здравословни проблеми със сърцето, белия дроб, бъбреците и на психична основа могат да станат причина за подобни оплаквания. Само лекар специалист би могъл да установи точната причина.

Болест ли е чувството за задух?

Инфекция и възпаление са две различни неща и невинаги вървят ръка за ръка, пояснява още д-р Симидчиев. При инфекцията навлиза чужд микроорганизъм. Реакцията на организма се нарича възпаление. Ако сме в добро здраве обаче, бързо се справяме с нашественика. Алергията е възпаление без инфекция.

Имунната система реагира по неподходящ начин срещу безобидни дразнители. Днес всяко 10-о дете страда от астма, посочи още пулмологът. Науката няма категорично обяснение защо се случва това. Една от теориите, която има много привърженици, е тази за хигиената.

Кашлица над 5 дни може да е бронхит

Има наблюдения, че в общества, където инфекциите са разпространени, няма алергии или те са рядкост. Имунната система е объркана. Това се случва по-често при децата, защото при тях тя реагира по-бурно. Добрата новина е, че понякога астмата може да се излекува при малките в течение на времето.

През пуберитета настъпват хормонални промени в организма и пристъпите може да се ограничат сами. При някои хора обаче оплакванията остават същите, а при други дори се влошават. Трима от 4-ма пациенти са възрастни, при които заболяването вече е хронично.

 

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -