понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЯзвата се обажда най-често през пролетта

Язвата се обажда най-често през пролетта

Смяната на зимата с есента за много хора носи радост от затоплянето на времето, но за не малка част е свързана с редица болести. Освен че в този период някои отключват депресии, други падат в плен на пролетната умора, а трети се превиват от стомах след всеки стрък прясна салата, който са изяли.

Засилват се болките на гладно, киселини и парене

Характерен признак на язвената болест е сезонността. През пролетта тя се обостря и се проявява в коремен дискомфорт, в засилване на болките на гладно, киселини и парене, каза д-р Георги Георгиев, гастроентеролог в пловдивската болница „Медлайн“. Тези симптоми се появяват обикновено през март-април. Те са свързани с увеличената консумация на зелени салати, пресен чесън, краставици, домати, марули, спанак. Всички тези пресни храни повишават стомашната киселинност.

В този период се увеличава и процентът на усложненията от тази болест – кървене и перфорация или спукване на язвата, посочи д-р Георгиев. Клинични прояви на кръвоизлива са черните лъскави изпражнения и повръщането на кръв. Освен това пациентите се оплакват, че се чувстват отпаднали, страдат от премаляване, а при голяма кръвозагуба колабират за кратък период.

Такова състояние е спешно и е необходимо веднага да се консултират и да бъдат приети в спешно хирургично отделение, където да им бъде направена ендоскопия на хранопровода, стомаха и дванайсетопръстника и ендоскопско кръвоспиране,подчерта гастроентерологът.

След това лечението на пациентите продължава, като им се правят венозни противоязвени лекарства и кръвоспиращи препарати. Провежда се реанимация и активно наблюдение до пълното преустановяване кървенето от язвата.

На следващия етап е много важно доказването на хеликобактер пилори инфекцията в стомаха. За да се изчисти напълно тя, се прилага комбинация от медикаменти. Диагностицирането на бактерия става с бърз тест от биопсия по време на ендоскопията или неинвазивно – с изследване за наличието му в изпражненията.

Лечението на язвата е с два антибиотика

Лечението на язвата се провежда по схема, приета в страните от ЕС, която включва приема на протонен инхибитор и два антибиотика. Проблемът е, че тези медикаменти се ползват повече от 25 години и към някои от тях пациентите са развили резистентност, изтъкна д-р Георгиев. И посочи, че 45-50% от болните не се влияят от препарата „Метронидазол“, който от известно време е заменен в терапията от други антибиотици от групата на макролидите.

При втория тип усложнение – перфорацията или спукването на язвата, е характерна острата силна пробождаща болка в корема, над пъпа вдясно, обясни лекарят. Придружена е със сърцебиене, отпадналост, гадене, неспокойство. Когато пациентът изпадне в това състояние, спешно трябва да се консултира с хирург и да бъде настанен в стационар за наблюдение и евентуална оперативна интервенция.

Язвата е болест на младите хора в активна възраст – между 30 и 50 години, 80-годишни не страдат от нея, каза д-р Георгиев. Напоследък все по-чести са случаите, когато тя е резултат от злоупотреба с медикаменти. Много работа ни отварят пациенти, които поголовно пият аспирин, включително и употребяващите аспирин протект. За да си опазят здраво сърцето, те увреждат стомаха. Според лекаря без нужда се изписват нестероидни противовъзпалителни средства, фелоран, диклак, нурофен, профинид. Те причиняват медикаментозни язви, които са остри и най-често дебютират с кървене или спукване. Затова е необходимо да се направи протекция на стомаха с киселинно понижаващи препарати.

Хората с дълга история на язвена болест знаят, че се препоръчва от специалистите през пролетта и есента да провеждат двумесечен профилактичен курс с тези медикаменти. Това са най-често различни поколения протонни енхибитори като омепразол, лансопразол, пантопразол и s-омепразол, уточни д-р Георгиев.

Лечението обхваща и редовно приемане на храна – 3-4 пъти дневно. То трябва да се извършва бавно и в спокойна обстановка. Ограничават се пикантните, пържени и много груби храни, кофеин, никотин.

Свързани теми: Как да готвим замразените зелечуци, за да запазим витамините

За кого постенето е противопоказано

Може ли хеликобактер пилори да доведе до рак?

СНИМКА: МЕДЛАЙН

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -