Какви са диетата и лечението при дивертикулит?

PRINT
д-р Даниела Томова гастроентеролог

Около половината от хората до 50-годишна възраст развиват състояние. наречено дивертикулоза, изразяващо се е образуването на малки джобчета “дивертикули“ в стената на дебелото черво. При 5% тези издутини могат да се възпалят – състояние, наречено дивертикулит.

Най-общите характеристики на дивертикулита са, че той е болезнен, често възниква внезапно, съпроводен е с периоди на обостряне и ремисия и подлежи на антибиотично лечение.

панкреатит болка в корема

 

За наличието на дивертикулит се подозира при следните симптоми:

  • болка в корема, чревен дискомфорт, често локализиран в долна лява коремна половина;
  • температура, втрисане;
  • нарушен ритъм на дефекация – диария или запек;
  • гадене, повръщане, стомашни крампи.

Диагнозата дивертикулит се поставя от гастроентеролог и се базира на щателна анамнеза и физикален преглед в съчетание с кръвни изследвания и ендоскопско изследване – фиброколоноскопия. В някои случаи е уместно потвърждаването на диагнозата с компютърна томография.

Усложненията при дивертикулитите са редки, но могат да бъдат животозастрашаващи. Към тях спадат възникването на кървене, запушване или стеснение на чревния лумен, абсцес или фистула, дори перфорация и последващ перитонит.

Дивертикули на дебелото черво – какво са и как се лекуват

Лечението е с антибиотици

Неусложнените дивертикулити се лекуват с постелен режим и антибиотици. При някои пациенти се налага хоспитализация с интравенозни инфузии и хирургични манипулации за овладяване на евентуални усложнения.

При пациенти с доказани дивертикули се препоръчва спазването на диетичен режим с диета, богата на фибри – поне 30 грама фибри дневен прием, фибрите спомагат за омекотявано на фекалната маса и улесняват чревния пасаж, като предотвратяват възникването на запек. Богатата на фибри диета предотвратява възникването на нови дивертикули.

Д-р Даниела Томова, гастроентеролог във ВМА

[Общо: 17    Средно: 3.1/5]
Какви са диетата и лечението при дивертикулит? беше последно модифицирана от: май 23rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *