Добре ли е да се ваксинират малки деца срещу грип?

PRINT
болно дете вируси висока температура

Грипът е остро инфекциозно заболяване, представляващо една от най-заразните инфекции. Причинява се основно от щамовете А и В, но и от различни типове на щамове, които могат да се променят всяка година. Характеризира се с рязко изразена интоксикация – висока температура, главоболие, силни мускулни болки и катарално възпаление на горните дихателни пътища.

Разпространява се циклично във вид на епидемии. Високата му контагиозност се обуславя от краткия инкубационен период, въздушно-капковия механизъм на предаване чрез кихане, кашляне или при контакт с предмети и високата или при събирането на голям брой хора в затворени помещения и запрашена среда на обитаване.

Най-високият риск от заразяване е през студените месеци от октомври до март. Обикновено пикът на грипната епидемия е януари-февруари. За да се намали съществено рискът от заразяване и усложнения, се препоръчва ваксиниране. Имунизацията се поставя всяка година, защото изграденият имунитет срещу грипните вируси трае около година, а и те са много изменчиви. За ефекта на ваксините се говори много и аргументите са също толкова много „за“ и „против“.

Кое е най-подходящото време за ваксинация?

От клиничния опит през годините ми е направило впечатление кога е най-удобно прилагането на противогрипна ваксина. Най-често в началото на есента е най-благоприятно време за превенция. Отварям скоба – при малки пациенти с чести инфекции на горните дихателни пътища винаги прилагам терапия за стимулиране на имунитета или добавки с витамини през месеците август-октомври.

При тях имунизацията е уместно да се проведе през първата половина на ноември и в рамките на две седмици имунният отговор да бъде изграден. След което в трите „най-тежки“ месеца от годината (декември, януари и февруари) имунизираните са с т.нар. напрегнат имунитет и ако има заразяване през този период или по-късно, преболедуването и оздравяването е по-леко. Без ваксина е много по-лесно да се разболее дете и да внесе болестта в училище и на детската площадка. Деца със слаба имунна система могат да се разболеят, а за тях това ще е вече фатално.

Имунният отговор може да бъде намален при пациенти в случай на имуноеупресивна терапия като лечение с кортикостероиди, цитотоксични лекарства или радиотерапия. В аптечната мрежа няколко са противогрипните ваксини и всеки има право на избор за себе си и своите деца.

Д-р Чавдар Попов, педиатър от Стара Загора

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Добре ли е да се ваксинират малки деца срещу грип? беше последно модифицирана от: октомври 5th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *