Безплатни тестове за хепатит в Пловдив

PRINT
хепатит черния дроб цироза симптоми

На 11 юли 2014 г. (петък) на площад „Централен“ (до пощата) в Пловдив ще се проведат безплатни и анонимни изследвания за хепатит B и C, както и информационни активности за превенция разпространението на хепатит А. Всички желаещи ще могат да вземат участие в акцията в часовия интервал от 12:00 до 17:00 ч., като приемът ще е без предварително записване.

Изследванията за хепатит B и C ще се провеждат в мобилен кабинет, като скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представители на НСБХ „Хепасист“, в рамките на 5 до 10 минути след вземането на кръв. Хората, на които изследването е отчело положителен резултат ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им. За провеждането на изследването не съществуват ограничения за консумацията на храна и напитки. На всички желаещи ще бъдат предоставени печатни информационни материали за заболяването.

Активностите за повишаване информираността на населението относно опасностите, които крие „Болестта на мръсните ръце“ – хепатит А ще се извършват в шатра, позиционирана в непосредствена близост до мобилния кабинет. Активностите ще включват:

• Наблюдение на замърсяване по ръцете под UV светлина
• Наблюдение на бактерии и паразити под микроскоп, като пробите ще бъдат взимани от ръцете на хората
• Образователни беседи за малки и големи за значимостта от правилното миене на ръцете.

Повече информация за кампанията и за всички въпроси, свързани с вирусните хепатити, може да получите на сайта на НСБХ „Хепасист“ www.hepasist.org и на Фейсбук страницата www.facebook.com/Hepasist, както и на горещата линия на Национална пациентска организация 0700 10 515 (всеки делничен ден между 12:00 и 17:00 ч.)

Допълнителна информация:
Най-разпространените видове хепатит у нас са: А, B и C. Хепатит А е познат още като „Болестта на мръсните ръце“, тъй като се разпространява по фекално-орален път и въпреки че в по-голямата част от случаите страдащите се излекуват напълно и развиват доживотен имунитет, при някои пациенти заболяването протича изключително тежко, като оставя заразения нетродуспособен за 30 до 50 дни.

Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения – ако не бъдат третирани могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията вследствие на цирозата могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. Само в Европа заболелите от хепатит В и С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.

Най-сигурната превенция е имунизацията срещу хепатит A и B. Срещу хепатит C не съществува ваксина.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Безплатни тестове за хепатит в Пловдив беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *