Реклама
Начало Изследвания Безплатни тестове за хепатит в Пловдив

Безплатни тестове за хепатит в Пловдив

0
хепатит черния дроб цироза симптоми
Реклама

На 11 юли 2014 г. (петък) на площад „Централен“ (до пощата) в Пловдив ще се проведат безплатни и анонимни изследвания за хепатит B и C, както и информационни активности за превенция разпространението на хепатит А. Всички желаещи ще могат да вземат участие в акцията в часовия интервал от 12:00 до 17:00 ч., като приемът ще е без предварително записване.

Изследванията за хепатит B и C ще се провеждат в мобилен кабинет, като скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представители на НСБХ „Хепасист“, в рамките на 5 до 10 минути след вземането на кръв. Хората, на които изследването е отчело положителен резултат ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им. За провеждането на изследването не съществуват ограничения за консумацията на храна и напитки. На всички желаещи ще бъдат предоставени печатни информационни материали за заболяването.

Активностите за повишаване информираността на населението относно опасностите, които крие „Болестта на мръсните ръце“ – хепатит А ще се извършват в шатра, позиционирана в непосредствена близост до мобилния кабинет. Активностите ще включват:

Реклама

• Наблюдение на замърсяване по ръцете под UV светлина
• Наблюдение на бактерии и паразити под микроскоп, като пробите ще бъдат взимани от ръцете на хората
• Образователни беседи за малки и големи за значимостта от правилното миене на ръцете.

Повече информация за кампанията и за всички въпроси, свързани с вирусните хепатити, може да получите на сайта на НСБХ „Хепасист“ www.hepasist.org и на Фейсбук страницата www.facebook.com/Hepasist, както и на горещата линия на Национална пациентска организация 0700 10 515 (всеки делничен ден между 12:00 и 17:00 ч.)

Допълнителна информация:
Най-разпространените видове хепатит у нас са: А, B и C. Хепатит А е познат още като „Болестта на мръсните ръце“, тъй като се разпространява по фекално-орален път и въпреки че в по-голямата част от случаите страдащите се излекуват напълно и развиват доживотен имунитет, при някои пациенти заболяването протича изключително тежко, като оставя заразения нетродуспособен за 30 до 50 дни.

Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения – ако не бъдат третирани могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията вследствие на цирозата могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. Само в Европа заболелите от хепатит В и С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.

Най-сигурната превенция е имунизацията срещу хепатит A и B. Срещу хепатит C не съществува ваксина.

Реклама

Exit mobile version