Ягодите – идеалната храна за диета

PRINT

През май и юни ягодите са най-търсения плод. Ароматните червени плодчета имат много достойнства и затова трябва да присъстват на всяка трапеза, пише немското сп. „Апотекер умшау“.

Те са отлична храна за пролетната диета, защото съдържат малко калории – само 32 ккал на 100 грама, но пък са богати на много полезни хранителни вещества – витамини, минерали и вторични хранителни вещества.

Кои са най-полезните?

За разлика от ябълките и бананите например, ягодите не зреят след като са били набрани, обясняват експерти. Затова когато купуваме от тях, трябва да гледаме да са добре узрели. Понякога производителите ги берат по-рано, за да издържат транспортирането. Колкото по-интензивен е цветът на ягодата, толкова повече са полезните вещества в нея. Дали са свежи пък се познава по зеленото им листенце.

Колкото по-червени, толкова по-полезни са ягодите

Изобилие от калий, калций, магнезий, фолиева киселина

Ягодите са по-богати на витамин С дори от лимоните и портокалите. Полезни са още заради фолиевата киселина (важна за бременните), високото съдържание на калий, калций, магнезий, желязо, натрий и фосфор. Всички тези елементи са ценни за организма и е по-добре да си ги набавяме в натурален вид, отколкото като хранителни добавки.

Освен това ароматните плодове съдържат много антиоксиданти, които се борят със свободните радикали в организма (резултат от токсичното влияние на вещества в околната среда). Затова ягодите се използват в народната медицина на много страни като средство за лечение на малокръвие и анемия.

Ягоди и тъмен шоколад за бели зъби

Листата на ягодата пък се варят на чай и се използват срещу възпаление на лигавицата на устата и срещу разстройство. Препоръчват се за консумация не само в натурален вид, но и със сос от кисело мляко, подсладено с малко мед. Така ползата за здравето е още по-голяма.

Ето какво приемате с една голяма порция ягоди (250 г):

80 калории;

1 г мазнини;

40 микрограма фолиева киселина;

162,6 мг витамин С;

62,6 мг калций;

37,6 мг магнезий;

362,5 мг калий;

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Ягодите – идеалната храна за диета беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *