Пробиотиците помагат при стрес, потискат болката

PRINT
alt

Експеримент, проведен от американски учени, доказва, че консумацията на кисело мляко с пробиотици намалява чувствителността на мозъка, свързана с емоциите и болката. В същото време се увеличава активността в областите, отговарящи за вземането на решения, съобщава в. „Телеграф“.

В експеримента участвали група от 36 доброволци с нормално тегло, които два пъти дневно продължение на месец консумирали от „живото“ кисело мляко.

Според експертите чревните бактерии изпращат сигнал към мозъка. И той варира в зависимост от диетата на човека. Известно е, че централната нервна система сигнализира на червата, но обратната връзка се доказва за първи път с тези хора. Това обяснява защо стресът и други емоционални разстройства са свързани с проблеми на стомашно-чревния тракт.

Доброволците са били разделени на три групи. Първата консумирала кисело мляко с живи бактерии, втората – „празно“ кисело мляко, а третата не ядяла изобщо млечни продукти. Изследователите се обърна към магнитен резонанс, който установил, че пробиотиците намаляват чувствителността към емоциите и болката и помагат на хората да бъдат по-решителни при вземане на решенията.

Затова учените са заключили, промяната в микрофлората на храносмилателния тракт ще им помогне да справят с хроничната болка, аутизъм, болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер, както и ще съдействат на пациентите да подобрят настроението си.

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Пробиотиците помагат при стрес, потискат болката беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *