Планинският лимон бори стреса, помага на бъбреците

PRINT
лимони

Полезните качества на лимона са добре известни, но в последно време все по-популярен сред природолюбителите става и планинският лимон, който се налага и като противостресово средство заради високото съдържание на янтарна киселина. Тя подпомага дейността на бъбреците, подпомага нормализирането на алкално-киселинното равновесие на кръвта и възстановява силите на възрастни и крайно изтощени хора.

Янтарната киселина се съдържа и в кехлибара, който е известен и като камък на магическото прочистване и предпазва от негативна енергия.

Освен нея планинският лимон съдържа още 4 киселини – лимонена, ябълкова, винена и аскорбинова, която не се акумулира от организма и се приема с храната. Голямото количество аскорбинова киселина (витамин С) поддържа нервната система, което е много важно за днешния динамичен и напрегнат начин на живот.

В един планински лимон съдържанието на витамин Р и на пектин е колкото в пет култивирани. Количеството на витамин Р достига 910 мг% или е 10 пъти повече, отколкото в ябълките. Има антиалергично и антивирусно действие. Помага при разширени вени, кървящи венци, световъртеж, лечение на ревматизъм, хипертония, стомашна язва, отравяне. Пектинът абсорбира отровите от тялото и ги изхвърля навън.

Планинският лимон е пренесен в България от Памирската ботаническа градина в Хорог (4000 м.н.в.) преди близо 50 години. Поради силно киселия вкус на плодовете му е трудно да се консумира директно. Те могат да се настържат или изстискат и да се добавят към храната. От тях се получава чудесен сок, който може да бъде естествен заместител на оцета и лимона, а с него се овкусяват различни храни. Ако се подслади, сокът може да се пие като освежителна напитка. Плодовете могат да бъдат нарязани и изсушени. Естествените лимонови резенки са приятно кисели на вкус и пазят полезните си качества.

СНИМКА: АРХИВ

 

 

[Общо: 3    Средно: 2.7/5]
Планинският лимон бори стреса, помага на бъбреците беше последно модифицирана от: юли 31st, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *