Пицата помага срещу рака на простатата

PRINT
пица

Да се хапва по-често пица може да се окаже полезно за здравето, но само ако тя съдържа подправката риган. Това установиха учени от университета в Лонд Айланд, Ню Йорк. Досега тестеното изделие не беше включвано в списъка на здравословните храни, но новото откритие може да накара диетолозите да преразгледат мнението си, смятат американските специалисти. Риганът съдържа веществото карвакол, която показа, че може да унищожава ракови клетки в простатата.

Учените направили тест, като добавили риган при туморни клетки в лабораторни условия. Само за 4 дни подправката успяла да се справи с рака. Анализът показал, че именно съставката карвакол заставила туморните клетки да се самоунищожават. Специалистите вярват, че ако бъде създадено лекарство на основата на популярната подправка, то ще има по-малко странични ефекти от сегашните.

Засега не е необходимо болните от рак на простатата да ядат само пица. Проблемът е, че риганът се преработва от организма прекалено бързо и времето не стига да се разгърнат лечебните свойства на карвакола. Предишни изследвания също са давали сведения, че пицата може да намали вероятността да се развие тумор. Предположенията тогава са били свързани с ликопена, който се съдържа в доматения сос. Сега обаче може да се предположи, че заслуга има и риганът, обобщават учените.

Свързани теми: Пет филии пълнозърнест хляб на ден пазят от рак

Осем мита за това, кои са причините за рака

СНИМКА: SXC

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Пицата помага срещу рака на простатата беше последно модифицирана от: април 6th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *