Орехи за мъжете, ако искат бебе

PRINT

Ако мъжът иска бебе, трябва да похапва по-често орехи, най-добре по две шепи на ден. Съветът е от публикация в специализираното издание Biology of Reproduction, а проучването е направено в Калифорнийския университет на Лос Анджелис. Добавянето на ядките към менюто съществено подобрява качеството и подвижността на сперматозоидите след 12 седмици. Смята се, че мастните киселини, които съдържат орехите, подобряват образуването им.

Една от всеки шест двойки има репродуктивни проблеми, а в около 40% от случаите проблемите се дължат на мъжа. Учените споделят в публикацията, че следващата им стъпка ще бъде да тестват диетата с орехи при двойки, които не могат да имат деца и посещават ин витро клиники.

Предполага се, че мъжките репродуктивни проблеми са свързани с производството на твърде малко сперматозоиди, или пък те са с лошо качество като размер и подвижност. В проучването участвали 117 мъже на възраст между 21 и 35 г., които били разделени на две групи. Едната група добавила към менюто си 75 г орехи дневно. Другата група продължила да се храни както преди, като избягвала само ядките. Останалата храна и на двете групи била съвсем обикновена – такава, каквато се яде в западните страни. При мъжете, които не консумирали орехи, не настъпила промяна. В първата група настъпила малко, но статистически значимо подобрение.

Смятаме, че положителният ефект се дължи на а-линоленовата киселина в орехите, която е растителният източник на омега-3 мастни киселини, коментира Катрин Карпентър, съавтор на проучването.

СНИМКА: SXC

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
Орехи за мъжете, ако искат бебе беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *