Картофите не пречат на диета за отслабване

PRINT

Повечето диети залагат на намаления прием на въглехидрати – хляб, картофи, ориз и тестени изделия. Последните проучвания обаче сочат, че картофите не пречат, ако искате да отслабнете. Единственото условие е калориите като цяло да бъдат намалени, пише Daily Mail.

 

Ако картофите са приготвени правилно, те не са опасни за талията. Начинът на готвене има значение във връзка с гликемичния индекс. Това е термин, който показва скоростта на освобождаване на кръвната захар. Продуктите с висок гликемичен индекс са бял хляб, бял ориз и др. След консумацията им бързо се освобождава глюкоза в кръвта, кръвната захар рязко скача, но също така и бързо пада след това. При ниска кръвна захар пък човек усеща глад. При картофите обаче има смесен ефект.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Пържолата не е толкова вредна, ако ядете и зеленчуци с нея
Картофите намаляват риска от рак при любителите на месо 
Уханието на печен картоф гони лошите спомени

Експерти събрали група от 90 затлъстели мъже и жени, които били разделени в три подгрупи. Първата група намалявала калориите като цяло, но се хранела с продукти с висок гликемичен индекс. Втората група също редуцирала енергийната стойност на храната, но приемала храни с нисък индекс. Третата група служела за контролни цели и се хранела произволно. Всички групи получили книга със здравословни рецепти и заръка да ядт по 5-7 порции картофи седмично.

В края на 12-те седмици доброволците от всички групи отслабнали горе-долу еднакво. Интересното било, че дори в контролната група хората доброволно намалили калориите и също свалили килограми. Анализът показал, че комбинацията от продукти в диетата не играе особена роля с оглед на отслабването. Важно е общият обем на калории и начинът, по който се готвят продуктите – например да не се пържи, а да се вари или пече. Разбира се, много по-лесно е да се заситите, ако включването в порцията си повече храни с ниска енергийна стойност (плодове, зеленчуци). Още повече, че те доставят така необходимите на стомашно-чревния тракт фибри.

Източник: Daily Mail

[Общо: 3    Средно: 4.3/5]
Картофите не пречат на диета за отслабване беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *