Картофите не пречат на диета за отслабване

PRINT

Повечето диети залагат на намаления прием на въглехидрати – хляб, картофи, ориз и тестени изделия. Последните проучвания обаче сочат, че картофите не пречат, ако искате да отслабнете. Единственото условие е калориите като цяло да бъдат намалени, пише Daily Mail.

Ако картофите са приготвени правилно, те не са опасни за талията. Начинът на готвене има значение във връзка с гликемичния индекс. Това е термин, който показва скоростта на освобождаване на кръвната захар. Продуктите с висок гликемичен индекс са бял хляб, бял ориз и др. След консумацията им бързо се освобождава глюкоза в кръвта, кръвната захар рязко скача, но също така и бързо пада след това. При ниска кръвна захар пък човек усеща глад. При картофите обаче има смесен ефект.

Експерти събрали група от 90 затлъстели мъже и жени, които били разделени в три подгрупи. Първата група намалявала калориите като цяло, но се хранела с продукти с висок гликемичен индекс. Втората група също редуцирала енергийната стойност на храната, но приемала храни с нисък индекс. Третата група служела за контролни цели и се хранела произволно. Всички групи получили книга със здравословни рецепти и заръка да ядт по 5-7 порции картофи седмично.

В края на 12-те седмици доброволците от всички групи отслабнали горе-долу еднакво. Интересното било, че дори в контролната група хората доброволно намалили калориите и също свалили килограми. Анализът показал, че комбинацията от продукти в диетата не играе особена роля с оглед на отслабването. Важно е общият обем на калории и начинът, по който се готвят продуктите – например да не се пържи, а да се вари или пече. Разбира се, много по-лесно е да се заситите, ако включването в порцията си повече храни с ниска енергийна стойност (плодове, зеленчуци). Още повече, че те доставят така необходимите на стомашно-чревния тракт фибри.

Източник: Daily Mail

[Общо: 3    Средно: 4.3/5]
Картофите не пречат на диета за отслабване беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *